Ibisi u letu Foto: Waldrappteam | LIFE Northern Bald Ibis

UGROŽENA VRSTA Deset ćelavih ibisa posjetilo okolicu Ludbrega

Varaždinske vijesti | 7.8.2020. u 16:01h | Objavljeno u Društvo

Danas je skupina od deset ćelavih ibisa posjetila Podravinu. Ptice su viđene na poljima pokraj Ludbrega. Ovo je najveće jato ove vrste zabilježeno na području Hrvatske - izvijestila je danas Udruga Biom.

Ova je veličanstvena vrsta ptice izumrla u Hrvatskoj još u 18. stoljeću, a posljednje su jedinke te vrste ptice gnijezdile u Istri. Početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa (Geroniticus eremita) svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

- Ibisa nalazimo u mnogim povijesnim izvorima, pa se, između ostalog, na egipatskim hijeroglifima prikazuje kao “akh” – simbol ljudske duše. Već je 1504. godine proglašen jednom od prvih zaštićenih vrsta ptica u Austriji, što ga nažalost nije spasilo od izumiranja. Ponovne pojave ibisa u Hrvatskoj su moguće zahvaljujući projektu LIFE NorthernBald Ibis, kojim se provodi reintrodukcija u Njemačkoj i Austriji. U umjetno stvorenim kolonijama gnijezdi se oko 140 jedinki koje lete prema jugu na prezimljavanje u Italiju - priopćili su iz udruge.

U zadnje vrijeme privlači ih i Hrvatska. Znaju posjetiti Primorje, a i neki su ih ljudi snimili sa prozora u Zagrebu.

- Početkom godine odjeknuo je slučaj stradanja dva ćelava ibisa u krivolovu u blizini Parka prirode Vransko jezero. Ova je grupa u preletu i krenula je južnoistočno uz Savu. Nadajmo se da će ovaj put ptice sigurno i neometano boraviti u našoj zemlji - komentirao je Boleslaw Slocinski iz Udruge BIOM.

Udruga Biom jedna je od vodećih organizacija civilnog društva za zaštitu prirode u Hrvatskoj i predstavnik najveće svjetske mreže za zaštitu ptica BirdLife u Hrvatskoj.