Učenici topličke škole učili kako postupiti u slučaju izbijanja požara

Dugotrajno zvono označilo je početak vježbe evakuacije iz topličke Osnovne škole Antuna i Ivana Kukuljevića zbog "eksplozije" i izbijanja "požara" u kotlovnici. Svi su učenici s učiteljima uspješno, prema Planu evakuacije, izišli na livadu ispred škole, izvan zone opasnosti od povrede i požara, a pridružilo im se tehničko i administrativno osoblje.

20190604_111303.jpg

Dim je uočila spremačica, javila ravnateljici koja je odmah zapovjedila da se zvonom alarmiraju učenici i djelatnici škole. Novonastala situacija dojavila se Vatrogasnom operativnom centru Varaždin na broj 193. Operativni centar Varaždin poslao je dojavu operativnim članovima DVD-a Varaždinske Toplice.

20190604_112505.jpg

Iako nije bilo pravog požara, već se radilo o vježbi, ubrzo su na poziv stigli operativni članovi vatrogasne postrojbe pod vodstvom zapovjednika DVD -a "Varaždinske Toplice". Vatrogasna postrojba došla je na mjesto intervencije te pristupila pretraživanju za spašavanje ozlijeđenih koji predstavlja prvi korak prilikom dolaska na intervenciju, a ujedno i gašenju požara. Jedna grupa krenula je u spašavanje ugroženog radnika s dimnjaka kotlovnice pomoću autoljestvi. Preostali vatrogasci rasporedili su se za pomoć pri gašenju i na štićenje okolnih objekata i raslinja uz objekte. Izvela se i vježba spašavanja lakše ozlijeđenih osoba unutarnjom navalom, a voditelj intervencije isključio je struju i plin kako bi osigurao vatrogasce od novih i mogućih opasnosti: eksplozije, trovanja, strujnog udara...

U drugom dijelu aktivnosti vatrogasci su izvršili demonstraciju gašenja početnih požara aparatima za suho gašenje, gašenje razbuktale vatre pjenom i vodom. Također, prezentiratirali su učenicima gašenje otvorenog plamena pomoću «S» aparata, dobivanjem pjene pomoću brentača, kao i dobivanjem pjene pomoću posebnih mlaznica.

Cilj je te preznetacije upoznati i naučiti rukovati učitelje i djecu s radom aparata za početno gašenje požara. Veliko je veselje među učenicima nižih razreda izazvala vježba s brentačama jer su sami naučili kako rukovati njima. Viši su razredi gasili vatru pomoću vatrogasnih aparata, a pridružili su im se i učitelji. Oduševljenje nisu mogli sakriti ni učenici osmih razreda koji su na kraju dobili priliku dodatno razgledati vatrogasna vozila i opremu te voziti se u košari autoljestve. Nakon završetka vježbe zapovjednik intervencije postrojio je interventnu jedinicu i predao izvješće ravnateljici o izvršenoj intervenciji gašenja požara i spašavanja ozlijeđenih.

20190604_111423.jpg

20190604_110726.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.