Učenici Elektrostrojarske škole posjetili Udrugu spas Varaždin i poručili: Udomi, ne kupuj Foto: Elektrostrojarska škola

Učenici Elektrostrojarske škole posjetili Udrugu spas Varaždin i poručili: Udomi, ne kupuj

M.N./V.V. | 27.2.2020. u 18:33h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Učenici Elektrostrojarske škole posjetili su Udrugu Spas koja brine za oko 530 pasa raznih pasmina i uzrasta. Udruga Spas osnovana je 2000. godine s ciljem promicanjem prava životinja, a u ovih 20-ak godina kroz sklonište je prošlo oko 7000 čupavih četveronožaca.

Učenica Brankica Ledinski iz 3.g razreda ovako je opisala iskustvo posjeta:

„Naša šesteročlana ekipa, Nola Vidović, Viktorija Ratković, Petra Šobak, Leona Zavrtnik, Brankica Ledinski i Stela Žganec, uz pratnju pedagoga, Borisa Rutića, uputila se u kupovinu stvari koje su najpotrebnije za pse: hrana, dezinfekcijska sredstva, podlošci za pelene, deterdženti za pranje.

Stigavši do Udruge, prošli smo samim skloništem. Teško je bilo predočiti broj od 530 pasa dok nismo ušli u sam taj prostor kojem, kada smo krenuli, nismo vidjeli kraja. Cijelo vrijeme smo se zapitkivali kako je moguće da netko može napustiti toliko ljubavi koje smo vidjeli u očima malih i velikih njuškica.

Prošetali smo predivnu Daliju koja je u skloništu godinu dana, a naša srca osvojila je prvim mahanjem repa.

Napustili smo Udrugu, sa snažnim osjećajima u srcu. Suosjećali smo sa životinjama koje su zaslužile da im se posveti sva pažnja svijeta, a osuđene su živjeti u malom, oku neprivlačnom prostoru. Ipak, utjehu donekle pronalaze u djelatnicima koji nesebično brinu o njima.

Sretni smo jer smo sudjelovali u ovakvoj plemenitoj akciji za one koji se ne mogu boriti sami za sebe.

Nakon svega ostaje nekoliko važnih pitanja na koje sami sebi moramo odgovoriti: „Na koji način mi kao pojedinci možemo nemoćnim bićima pružiti normalan život prožet ljubavlju, prihvaćanjem i toplinom doma?  Zaslužuju li provesti svoj život u skloništu? Može li jedna osoba utjecati na postupke većine? Kako oblikovati moralno društvo?“

Vijeće učenika kroz organiziralo je humanitarnu akciju (tombolu) u kojoj su učenici i nastavnici dali svoje dobrovoljne priloge.

Hvala svima na donacijama za ove predivne životinje koje, unatoč situacijama kroz koje su prošle, i dalje vide dobro u nama ljudima.

Mi smo ti koji određujemo prava životinja, njihov smo jedini glas i nada da će živjeti u skladu s etičkim odrednicama.

UDOMI – ne kupuj.“

Galerija slika