FOTO Učenici Elektrostrojarske škole medvjedićima u Kutarevu nedaleko Otočca osigurali struju Foto: Elektrostrojarska škola Varaždin

FOTO Učenici Elektrostrojarske škole medvjedićima u Kutarevu nedaleko Otočca osigurali struju

VV | 26.11.2019. u 20:41h | Objavljeno u Društvo

U Kutarevu nedaleko Otočca smješteno je utočište za mlade medvjede koje pruža sklonište za medvjeđe siročiće. Upravo su za potrebe tog utočišta učenici Elektrostrojarske škole predvođeni profesorima stučnih predmeta strojarstva i elektrotehnike, Robertom Ljubekom i Dubravkom Tomasovićem, izradili solarnu elektranu, koja je Velebitskoj udruzi Kutarevo isporučena početkom studenog ove godine.

Zahvaljujući prijenosnoj solarnoj elektrani održava se napon u ogradama kojima su ograđeni medvjedići o kojima brinu volonteri Velebitske udruge Kutarevo.

Ideja s Pireneja

Dio je to projekta Erasmus + K2 kojem je nositelj škola LDM Emontel Colomiers iz Toulousea iz Francuske, dok su partneri na projektu udruga Nature school association iz Bugarske te udruga Croatie – Occitanie. Projekt je započeo u studenom 2018. godine, a završava iduće godine u lipnju, a inicijativa je krenula od Zdravka Cerovečkog, predsjednika udruge Croatie – Occitanie koji je htio napraviti projekt od kojeg će koristi imati i Francuzi i Hrvati.

- Prije 20 godina na Pireneje su dovedeni medvjedi iz Slovenije i Hrvatske, koji se danas tamo nalaze i čiji život proučavanju znanstvenici. S obzirom da je i kod njih problem bila struja, nastala je ideja za izradom prijenosne solarne elektrane – rekao je Cerovečki.

Profesor strojarske skupine predmeta na Elektrostrojarskoj školi Ljubek rekao je kako su volonteri u Kutarevom dosad koristili i nosili teške akumulatore kako bi se osigurala struja utočištu. Prijenosna solarna elektrana lakša je i praktična za korištenje: ima dva solarna panela koja se mogu otvarati te kofer u kojem se nalazi sva elektronika, odnosno sve potrebno za rad ove mobilne elektrane.

- Pri izradi ovog projekta vodili smo se jednostavnošću, pa za rukovanje prijenosnom solarnom elektranom nije potrebno nikakvo tehničko predznanje. Osim toga, može se nositi na leđima i puniti u hodu jer postoji mogućnost sklapanja panela kako bi se lakše podesili prema suncu – istaknuo je.

Zanimljivo je da su prijenosnu solarnu elektranu sami osmislili i izradili učenici Elektrostrojarske škole.

- U projektu je sudjelovalo 12 učenika iz različitih usmjerenja: zavarivači, bravari, elektroinstalateri, tehničari za mehatroniku i elektrotehničari. Svaki učenik imao je svoj zadatak u izradi prijenosne solarne elektrane, pa su tako tehničari za mehatroniku isprojektirali elektranu, instalateri su napravili električne sheme za spajanje, zavarivači i bravari riješili su konstrukciju, a na kraju su svi zajedno elektranu spajali i sastavili– istakuo je ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos.

Projekt s Airbusom?

Kako bi projekt što bolje odradili, učenici Elektrostrojarske škole u lipnju ove godine bili su u Francuskoj, gdje su posjetili školu u Toulouseu, ali i Pirineje kako bi vidjeli njihovo prijenosno rješenje. Francuzi su pak bili u uzvratnom posjetu Hrvatskoj, gdje su uz ostalo posjetili i utočište za medvjede u Kutarevom.

Vrijednost još jednog Erasmus + projekta u koji je uključena Eletkrostrojarska škola Varaždin je i u tome što se već razmatraju mogućnosti daljnje suradnje.

- Naš partner na projektu iz Francuske ima suradnju s Airbusom, europskom zrakoplovnom kompanijom sa sjedištem u Toulouseu u Francuskoj. Vodeća svjetska tvrtka u proizvodnji zrakoplova i svemirske opreme ima deficit bravara i drugih metaloprerađivačkih zanimanja, pa postoji mogućnost da pokrenemo novi projekt u području zrakoplovne industrije – najavio je Kos.

Galerija slika