U subotu u Atriju mnoštvo finih delicija na Danu zaštićenih autohtonih proizvoda

| 9.4.2019. u 15:01h | Objavljeno u Društvo

Ispred Županijske palače na Franjevačkome trgu kao i u samome atriju palače, u subotu 13. travnja, održat će se Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, najavili su danas u Županiji predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, a konferenciji je prisustvovala i Marija Cafuk iz Udruge “Zeljari” Vidovec.

Natalija Martinčević tim je povodom istaknula da će građani imati prilike vidjeti, kušati ili kupiti domaće hrvatske zaštićene proizvode, a partner je Istarska županija.

- Varaždinska županije po prvi puta sudjeluje u ovakvoj manifestaciji, pozivamo sve građane da se odazovu obilježavanju ovoga Dana, jer će zaista biti puno toga prezentirano, od Istarskog pršuta, Međimurskog mesa z tiblice, Poljičkog soparnika, Varaždinskog zelja, Baranjskog kulena i još mnogo drugih delicija. Želim istaknuti kako ćemo promovirati naše proizvode, naše OPG-ove, a uz sve to nastupit će naša Kulturno umjetnička društva, kao što je Udruga Hajdina, Tamburaški sastav Lompuš, a posjetiteljima će se predstaviti i KUD Istra. Posebno me veseli nastup djece iz Dječjeg vrtića Bajka te učenika Osnovne škole iz Vidovca. Cilj ove manifestacije je podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite naziva hrvatskih autohtonih proizvoda, kao i jačanje turističke ponude naše županije – rekla je Natalija Martinčević te dodala kako će učenici Gospodarske škole pripremiti jela varaždinskog kraja koja će se dijeliti posjetiteljima.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, Dragutin Vincek istaknuo je kako na razini Europske unije postoji 1.141 zaštićeni proizvod, a Hrvatska se nalazi na 12. mjestu što se tiče zaštićenosti proizvoda.

- Hrvatska ima 21 zaštićeni proizvod, a najviše ih ima Republika Italija, čak 330. Mi smo zaštitili dva proizvoda i dva su u postupku zaštite, dakle četiri na razini RH i postoji još nekoliko županija koje imaju po tri zaštićena proizvoda. Upravo na tom tragu je i obilježavanja ovog Dana, Istarska i Varaždinska županija odskaču, one imaju najveći broj proizvoda koji su zaštićeni ili su u postupku zaštite i normalno da smo perjanica i nositelj ove jedne manifestacije – rekao je pročelnik Vincek.

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni naglasio je važnost povezivanja učenika s ugostiteljskim objektima koji spremaju našu tradicionalnu hranu jer se tako mladi ljudi odgajaju i uče kako cijeniti običaje i tradiciju.

- Uvijek treba biti uporan, raditi na zaštiti tradicionalnih vrijednosti, raditi na prepoznatljivosti gastronomskih vrijednosti Varaždinske županije. Dosita možemo biti ponosni da su ti naši proizvodi ili namirnice koji su karakteristični za naš kraj danas u nekoj takvoj nacionalnoj razini predstavljeni. Ono što se očekuje u subotu je prije svega jedna prezentacija suradnje Udruga, dječjih vrtića, osnovnih škola, srednjih škola. Treba razvijati svijest za njegovanjem tradicije koja je temelj ove županije, a kako nam je partner Istarska županija kombinirat ćemo njihove zaštićene proizvode s našima pa planiramo napraviti desetak vrsta jela – zaključio je Damir Crleni.

Inače se Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda svake godine u Hrvatskoj obilježava 14. travnja, a prvi puta domaćin je Varaždinska županija. Organizatori su ovogodišnje manifestacije Ministarstvo poljoprivrede, Varaždinska županija te Istarska županija.