Tate, prijavite se! Festival tata stigao u Varaždinsku županiju Foto: Veleposlanstvo Švedske

Tate, prijavite se! Festival tata stigao u Varaždinsku županiju

Varaždinske vijesti | 4.9.2019. u 19:15h | Objavljeno u Društvo

Švedska je ove godine zemlja partner Varaždinske barokne večeri i tim će povodom veleposlanstvo Švedske organizirati niz aktivnosti za građane u Varaždinskoj županiji.

Jedna od njih je "Festival tata", koji je veleposlanstvo zajedno s partnerima, nevladinim udrugama Status M i Roditelji u akciji - Rode, pokrenulo 2018., a ove jeseni dolazi u Varaždin. Podršku festivalu ove je godine pružilo Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.

Festival tata nastavlja se na projekt Švedskog instituta i švedskog fotografa Johana Bävmana – Swedish Dads - koji je proveden kao izložba s dodatnim događanjima u nekoliko desetaka država diljem svijeta. Cilj projekta u svim je zemljama inspirirati očeve na aktivno uključivanje u odgoj djece. U Hrvatskoj je projekt pokrenut 2018., a do sada je izložba Tate i djeca iz Hrvatske i Švedske postavljena u Zagrebu, Dubrovniku i Rijeci.

Festival tata počeo je 3. rujna digitalnom kampanjom kojom se pozivaju tate iz cijele Hrvatske, a osobito iz Varaždinske županije, da podijele na svom Facebook ili Instagram profilu svoju fotografiju s djetetom/djecom u svakodnevnim situacijama koristeći hashtag #supertata. Detaljne upute natječaja nalaze se na Facebook stranici i Instagram profilu Festivala tata. Među prijavljenima bit će odabrano dvanaest fotografija, od čega šest iz Varaždina i Varaždinske županije te šest iz ostatka Hrvatske, koje će zajedno s fotografijama drugih hrvatskih i švedskih tata biti postavljene kao izložba krajem rujna u Gradskom muzeju Varaždin.

U sklopu Festivala tata, u Varaždinu će biti organizirana i besplatna radionica Supertata za zainteresirane očeve u organizaciji udruge Status M. Očevi će imati priliku saznati kako ostvariti zdrav odnos s djetetom, poboljšati samopouzdanje i učinkovitost u brizi za dijete te kako uskladiti svoj profesionalni život s očinskom ulogom. Partneri iz udruge Roditelji u akciji – RODA, u sklopu projekta su pripremili brošuru o važnosti uključenog očinstva s konkretnim savjetima za tate koja je dostupna za preuzimanje na internetskoj stranici RODA.HR, a u Varaždinu će organizirati i radionicu o pravilnom postavljanju autosjedalica.

Više informacija na internetskoj stranici: www.festivaltata.hr.

Festival_tata_Svedska_2.jpg