Svjetski dan zdravlja: "Spriječi, otkrij, liječi dijabetes"

Napisao/la: -

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije pridružit će se obilježavanju Svjetskog dana zdravlja 7. travnja održavanjem javnozdravstvene akcije pod motom "Spriječi, otkrij, liječi dijabetes". 

Šećerna bolest često se naziva globalnom epidemijom s obzirom na to da broj oboljelih raste tako da se u narednih 20 godina očekuje porast od 55 posto na svjetskoj razini, a 23 posto na europskoj. Procjenjuje se da aktualno 9 posto svjetskog stanovništva starijeg od 18 godina boluje od šećerne bolesti ili oko 382 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina, a 46 posto oboljelih se ne liječi jer zapravo ne zna da doluje. 

- Svakih šest sekundi netko umre od posljedica šećerne bolesti, odnosno pet milijuna osoba godišnje, od čega je svaka druga osoba mlađa od 60 godina. U 2014. godini na globalnoj razini od posljedica dijabetesa umrlo je 1,5 milijuna osoba - istaknula je Irena Stipešević Rakamarić iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije. 

U Hrvatskoj se u posljednjih deset godina broj oboljelih od dijabetesa tipa 2 udvostručio, a najznačajniji razlozi za to su povećani unos visokokalorične hrane i ostale nepravilnosti prehrane te smanjena tjelesna aktivnost. 

- U Varaždinskoj županiji se broj oboljelih od dijabetesa tipa 2 udvostručio te je 2014. u primarnoj zdravstvenoj zaštiti registirrano 9 966 oboljelih. Radi se o bolesti u odrasloj dobi i dijabetesu koji je preventabilan i povezan u značajnoj mjeri sa čimbenicima iz životnog stila. Bilježi se i povećanje gestacijskog dijabetesa, odnosno trudničkog koji je također udvostručen - rekla je Stipešević Rakamarić. 

Dijabetes je ujedno značajni rizični čimbenik za druge kronične bolesti pa tako oboljeli ima dva do četiri puta veći rizik od ishemičke bolesti srca, šest puta veći rizik od moždanog udara, dok se u oko 10 posto oboljelih razvije bubrežno zatajenje. 

Javnozdravstvena akcija povodom Svjetskog dana zdravlja održat će se 7. travnja s početkom u 9 sati pod pokriviteljstvom Varaždinske županije, a aktivnosti će se provoditi na Franjevačkom trgu i u Velikoj dvorani Varaždinske županije

Na Franjevačkom trgu bit će postavljeni štandovi od 9 do 12 sati, a građanima će se mjeriti tlak, šećer i masnoće u krvi, indeks tjelesne mase, mjerit će se vršni pritisak stopala u svrhu predviđanja razvoja dijabetičkog stopala, davati savjeti po pitanju zdravstvenih rizika te dijeliti promotivni materijali. 

U Velikoj dvorani u Županijskoj palači održat će se stručni skup "Spriječi, otkrij, liječi dijabetes" s početkom u 10 sati, a na skupu će se predložiti i predstaviti Županijski projekti prevencije dijabetesa kod djece. 

Akciju i stručni skup organizira Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije, a partneri su Društvo za zaštitu oboljelih od dijabetesa, patronažna služba Doma zdravlja, Opća bolnica Varaždin, Srednja medicinska škola u Maruševcu i drugi suradnici. 

Naglasivši važnost održavanja ovakvih manifestacija, zamjenik župana Alen Kišić je istaknuo kako Varaždinska županija svesrdno podupire ovaj projekt jer je upravo dijabetes jedna od najčešćih kroničnih nezaraznih bolesti u Županiji.

- Prema službenim podacima u Županiji imamo 9879 bolesnika koji imaju registriranu bolest koja je važan rizični faktor za kardiovaskularne bolesti. Kada znamo da su upravo kardiovaskularne bolesti najčešći uzrok smrtnosti stanovništva u našoj Županiji i da su prve na listi prioriteta Plana zdravstvene zaštite naše Županije, onda je jasno da je i naša zadaća edukacija i senzibilizacija javnosti te rad na preventivi, pogotovo kod bolesti koje su lječive i preventabilne - rekao je zamjenik župana Kišić.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.