Sveučilište Sjever obilježilo Međunarodni tjedan alergija na hranu i Dan oboljelih od celijakije Foto: ilustracija / Pixabay

Sveučilište Sjever obilježilo Međunarodni tjedan alergija na hranu i Dan oboljelih od celijakije

Varaždinske vijesti | 20.5.2020. u 12:10h | Objavljeno u Društvo

- Međunarodni dan oboljelih od celijakije obilježen je 16. svibnja u Međunarodnom tjednu alergija na hranu, kada pokušavamo osvijestiti javnost o ovoj bolesti kao i ostalim alergenima u hrani. Ovo je druga godina od kako Odjel prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever, zajedno s Udrugom oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske, organiziraju obilježavanje tog dana, međutim ove godine je, sukladno preporukama, obilježavanje bilo online - priopćili su sa Sveučilišta Sjever.

Tema obilježavanja ove godine bila je važnost nutritivne vrijednosti bezglutenske prehrane, a predavači su bili: Dean Šalamon, mag. nutricionizma koji se profesionalno bavi prehranom u Općoj Bolnici Varaždin, predsjednica Udruge Marija Goričanec, te izv. prof. dr. sc. Bojan Šarkanj, pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever.

sveuciliste_sjever_celijakija_01.jpg

Dean Šalamon je pojasnio što je to zapravo celijakija, koji su njezini simptomi i zbog čega je zovu bolest s tisuću lica. Također, kao bolnički nutricionist podijelio je sa sudionicima kako je to pripremati pravilnu prehranu za osobe koje boluju od celijakije u velikom kompleksu kao što je bolnica, te koji su čimbenici koji osiguravaju sigurnost takve hrane.

Marija Goričanec je iznijela što je sve Udruga oboljelih od celijakije SZ Hrvatske odradila u prošloj godini i koji su im planovi za ovu. U 2019. godini udruga je pripremila 7 projekata, u sklopu kojih je održala 11 edukacija-radionica izrade bezglutenskih proizvoda, 3 predavanja stručnjaka na polju celijakije i bezglutenske prehrane te sudjelovala na 11 manifestacija – sajmova zdrave hrane.

Za 2020. godinu udruga je pripremila 11 projekata za područje sjeverozapadne Hrvatske. U prva tri mjeseca održali 3 edukacije-radionice izrade bezglutenskih proizvoda. Projektom "Celijakija - edukacija od malih nogu" pripremili su slikovnicu za djecu na temu celijakije s ciljem informiranja djece i odraslih o celijakiji te kako senzibilizirati okolinu. Nastavljaju s održavanjem "Sata o celijakiji i gluten free party" u vrtićima čim im to epidemiološka situacija dopusti.

Planira se i organizacija projekta "Sportske igre djece oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske", kulinarski show "1 2 3 kuhaj gluten free" gdje djeca pripremaju pizzu bez glutena, te sudjelovanje na sajmovima zdrave hrane kojima će biti dopušteno održavanje s obzirom na COVID-19 krizu, te nastavak edukacija – radionica prilagođenih trenutačnoj situaciji, individualne radionice za oboljele od celijake te predavanje stručnih osoba u celijakiji i prehrani bez glutena.

Bojan Šarkanj pojasnio je da se na Sveučilištu Sjever, u sklopu Odjela za prehrambenu tehnologiju, studenti redovito educiraju i putem radionica, gostujućih i redovitih predavanja o alergenima u hrani, s posebnim naglaskom na gluten celijakiju.

Govornici su zaključili da je potrebno od rane vrtićke dobi osvijestiti djecu o alergijama na hranu, kako djeca koja su alergična ne bi bila isključena iz društva. S druge strane, spomenuto je da još nema dovoljno znanja čak ni među profesijama koje spremaju hranu poput kuhara, servirki, prehrambenih tehničara pa i nekih tehnologa, o mogućnostima kontaminacije alergenima hrane bez alergena, te je istaknuta važnost dobre edukacije.

- Na Sveučilištu Sjever svi prehrambeni tehnolozi alergene u hrani, a pogotovo gluten, spominju kroz više različitih predmeta i pristupa kako bi imali sveobuhvatno znanje koje je potrebno za sigurnu preradu i pripremu hrane za oboljele od celijakije. Stoga sve koje zanima više o alergenima u hrani, kako pripremiti kvalitetnu i sigurnu hranu bez alergena, ili žele svojim obiteljima ili prijateljima znati pripremiti pravilnu hranu za njihove bolesti, mogu upisati Prehrambenu tehnologiju na Sveučilištu Sjever - poručili su sa Sveučilišta Sjever.

sveuciliste_sjever_celijakija_02.jpg