Subota prepuna događaja: jesenski obrtnički sajam, štrukli, folklor, kotlovina, vrganji i tartufi

Napisao/la: IHR/Varaždinske vijesti -
Subota prepuna događaja: jesenski obrtnički sajam, štrukli, folklor, kotlovina, vrganji i tartufi Foto: Ilustracija

Nakon spektakularnog nastupa Lada na Kapucinskom trgu u Varaždinu u petak navečer, danas se nastavljaju programi u skopu međunarodnog festivala FolkoFonija.

Nakon prijema predstavnika inozemnih folklornih skupina kod župana Varaždinske županije, tijekom prijepodneva na Kapucinskom trgu održat će se folklorna radionica za djecu, a danas će nastati i milenijska fotografija svih sudionika FolkoFonije, njih 500-ak. Od 10 do 12 sati održat će se mimohod sudionika ulicama grada, a od 15 sati slijede nastupi poljskih, makedonskih, novosadskih i trnovečkih folkloraša. Od 18 do 20 sati održat će se Prva folklorna GALA večer s nastupom domaćih folklornih ansambala.

Na Kapucinskom trgu odvija se i 12. Obrtnički ulični sajam. Manifestacija je otvorena jučer kada su gradonačelnik Ivan Čehok zajedno s predsjednikom Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Borisom Kosom te Biserkom Keliš obišli izlagače, njih ukupno 22, koji nude raznovrsne proizvode. 

- Dobra je ideja da spojima obrtništvo i folklor, ulični sajam obrtništva i FolkoFoniju. I jedni i drugi nastoje na svoj način očuvati tradiciju i vjerujem da će to prepoznati građani te uživati u bogatom programu i obići obrtničke štandove - rekao je Čehok na otvorenju.

Želite li se zasladiti, svakako danas nakon 9 sati dođite u atrij Županijske palače na 1. Varaždinsku štruklijadu. Klasični štrukli sa sirom, štrukli sa repom i čvarcima, bučnica, štrukli s varaždinskim košticama, zeleni štrukli s varaždinskim svježim zeljem, digani krumpirovi štrukli s bučinim košticama i zdigani krumpriovi štrukli s orasima samo su neki od vrsta ove poznate delicije koje će posjetitelji moći kušati, ali i kupiti.  Za poznate delicije zagorskog kraja pobrinut će se vješte ruke domaćica i kuhara iz Udruge kuhara Varaždinske županije, Udruge Hajdina, Udruge žena Općine Vidovec, Udruge žena Trnovečko srce, Udruge Biserna dolina, Udruge žena Kaštelanec, restorana Minerva te hotela Turist i hotela Varaždin.

Veselo će danas biti i na Danima varaždinskog placa, gdje će se održati tradicionalno natjecanje u pripremi kotlovine o kojoj će odlučivati komisija kojoj će na čelu biti Rene Bakalović, najpoznatiji hrvatski stručnjak za gastronomiju. Za zabavu će se pobrinuti Kraljevi ulice i Dečki z bregov, a u natjecanju će sudjelovati ekipa Varaždinskih vijesti.  

U Paki nedaleko Novog Marofa ovog vikenda se održava 6. po redu manifestacija "Dani vrganja i crnog tartufa“. Danas poslijepodne te sutra, kroz cijeli dan pripremljen je raznolik program koji uz edukaciju i rekreaciju nudi uživanje u prirodi, branje gljiva, lov na crni tartuf. Posjetitelji će i ove godine moći istraživati Paku, šetati do same utvrde, produžiti do utvrde Čanjevo i iz stručnog kuta saznati ponešto o njihovom nastanku, istrčati Paka mini trail, voziti se električnim biciklima, učiti nordijsko hodanje, posjetiti dabrovu branu i kušati delicije od vrganja i crnog tartufa koje pripremaju renomirani kuhari. Dana kuha Robert Šlogar, a sutra poznati varaždinski majstor Damir Crleni.  

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.