Studenti sestrinstva ruku punih darova: umirovljenicima pisma i pokloni, sestrama - kolači Foto: Sveučilšte Sjever

Studenti sestrinstva ruku punih darova: umirovljenicima pisma i pokloni, sestrama - kolači

VV | 23.12.2020. u 11:33h | Objavljeno u Društvo

- Što se sve može dogoditi u samo pet dana? Mogu se donijeti osmjesi na lica bolesnih, uveseliti deseci i deseci dječjih lica, tri stotine starijih, zaboravljenih, a i mnogo više od toga. Dokaz su tome studentice i studenti Sveučilišta Sjever. Oni su u samo pet dana ovog tmurnog i hladnog prosinca, ove neobične 2020. godine, dokazali već nebrojeno puta dosad da ljubav, nesebičnost i darivanje nemaju cijenu - poručuju sa Sveučilišta Sjever.

Naime, studenti preddiplomskog i diplomskog studija Odjela za sestrinstvo odlučili su svoje vrijeme darovati najpotrebitijima, a nastavnici nisu ni tren razmišljali hoće li im i kako pomoći. U tjednu od 7. do 11. prosinca sami su osmislili i predložili nekoliko akcija volontiranja te prikupili novčane donacije za brojne ustanove poput Socijalne samoposluge "Kruh Sv. Antuna“ u Varaždinu. Osim toga, s nastavnicima su posjetili i Specijalnu bolnicu za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra te djeci i Upravi bolnice predali prehrambene namirnice, dječju hranu, odjeću i igračke.

U ovo vrijeme darivanja nisu zaboravljeni ni stariji. Pisma koja su studenti izradili za ukupno 310 korisnika Doma umirovljenika Varaždin prenijela su radost i toplinu do njihovih srca te im pokazala da nisu sami. Pripremili su i prigodne darove za zaposlenike toga doma. U predaji pisama i darova sudjelovale su ravnateljica Doma Vesna Vidović Oreški, mag. soc. rada, te socijalne radnice i sestrinsko osoblje.

Kako bi pomogli majkama i njihovoj djeci, studenti su donirali prehrambene namirnice, higijenske potrepštine, odjeću i igračke Sigurnoj kući za žrtve zlostavljanja Udruge Betlehem Varaždin i Gradskom društvu Crvenog križa Varaždin. No, to nije sve. Nisu zaboravili ni na svoje kolegice i kolege na radnim mjestima. U ime studenata i nastavnika Odjela za sestrinstvo, darovali su pomoćnicima ravnatelja za sestrinstvo prigodne slike anđela u ŽB Čakovec, OB Koprivnica, KB Dubrava, Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, KBC Sestre milosrdnice, OB Karlovac i KBC-a Zagreb, Službi Klenovnik i Službi Novi Marof; a OB Varaždin kao najvećoj nastavnoj bazi Sveučilišta Sjever, uz sliku su predali i kolače za djelatnike svih odjela.

- Ponosni smo na naše studente koji već treću godinu zaredom pokazuju svoj altruizam i želju za pomoći najpotrebitijima. Zahvaljujemo svim studentima na iskazanom interesu i brojnim prikupljenim sredstvima te nastavnicima koji su podržali studente i pomogli im u realizaciji akcija. Volontiranje je nesebično davanje svog vremena drugima i iznimno je bitno za cijelu zajednicu. Volontiranje ima brojne dobrobiti - od doprinosa osobnom rastu i razvoju, jačanja postojećih i stjecanje novih kompetencija, proširivanje kontakata do rasta građanske odgovornosti te predstavlja važnu ulogu u razvoju samopoštovanja i socijalnih vještina te pridonosi stjecanju znanja i iskustava – istaknula je pročelnica Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever, doc. dr. sc Marijana Neuberg, dodajući da studenti Odjela za sestrinstvo Sveučilišta Sjever sudjeluju ne samo u volonterskim akcijama u vrijeme Adventa, nego više godina zaredom u brojnim volonterskim akcijama tijekom cijele godine.