"Sastanak u traperu" u N.Marofu : Vratite se u 80-e uz izložbe, glazbu s ploča i besplatni koncert

| 4.6.2017. u 15:27h | Objavljeno u Društvo

Malo je poznat podatak da je prvi veliki koncert na otvorenom u Varaždinskoj županiji, tzv. open air, održan u Novom Marofu, i to 1981. godine. Ove godine, točnije, 30. svibnja prošlo je točno 36 godina od tog velikog koncerta na kojem su žarili i palili Parni valjak, Aerodrom, Drugi način, Drago Mlinarec i druge rock zvijezde 80-ih.

Taj veliki koncert bilo je povod Turističkoj zajednici Grada Novog Marofa da u sklopu Dana grada, koji se održavaju od 9. do 11. lipnja, prirede događaj naziva “Sastanak u traperu”, kojim žele na razne načine oživjeti vrijeme 80-ih, koje mnogi pamte i kao “zlatno doba Marofa”.

“Sastanak u traperu” održat će se u petak, 9. lipnja, ispred i u prostoru “Stare škole” s početkom u 16 sati. Posjetitelje čeka bogat program koji će kulminirati u 22 sata uz koncert Azra tribute benda Fantom slobode, a ulaz na sva događanja je besplatan.

Kako nam je kazala Renata Horvatić iz Turističke zajednice, ideja za “Sastanak u traperu” došla je zbog prisjećanja na spomenuti koncert koji se održao pod nazivom “Veliki muzički sastanak”. Stoga dobre glazbe neće nedostajati jer, osim večernjeg koncerta Fantoma slobode, tijekom popodnevnog dijela druženja od 16 sati pa do koncerta glazbu će s vinil ploča puštati Matija Maltar.

- Ako imate stare rock ploče kasnih 70-ih i ranih 80-ih, slobodno ih donesite - veli Renata Horvatić.

Posebno pozvala sve posjetitelje da dođu u “levisicama” ili nekom drugom Levi’s komadu jer će se to nekome - isplatiti.

- Početkom 80-ih godina prošlog stoljeća u pogonu u Novom Marofu počele su se šivati popularne ‘levisice’ koje su bile obavezni odjevni komad u to doba, ali i danas. Zato pozivamo posjetitelje da izvuku iz ormara stare Levi’s komade, osmisle dobru retro odjevnu kombinaciju i osvoje poklon bon od 500 kuna - ukazuje Renata Horvatić te pojasnila je da će bon biti dodijeljen najbolje odjevenoj osobi po mišljenju stručnog modnog žirija. Poklon bon osigurava Europa 92 kao zastupnik “jeans” brendova u Hrvatskoj pa tako i brenda Levi’s, a dobitnik ili dobitnica moći će ga iskoristiti u bilo kojoj Europa 92 trgovini.

- Pokušali smo povezati uistinu mnogo stvari koje su vezane za 80-e, ali i specifične za Novi Marof te stvoriti jedan zanimljiv događaj za sve generacije. Nadamo se da će se ljudima svidjeti te kako je to samo početak jednog tradicionalnog druženja u traperu - je Renata Horvatić iz TZ Novog Marofa.

traper

Na popodnevnom dijelu Sastanka u traperu posjetitelje čekaju zanimljive izložbe. Moći će se razgledati crno-bijele fotografije Diane Klopotan iz Novog Marofa vezane uz 80-e i fotografije korištene za marketing Levi’s-a. Uz to, Miroslav Belcar iz brenda Smetnjak i Jelena Tucelj izložit će renovirane stare stolce. Neki su dizajnerski proizvod Nike Kralja koji je jedna od središnjih figura slovenskog poslijeratnog industrijskog dizajna te značajan i u svijetu.

S obzirom na to kako je tema sastanka traper, na “eventu” će se predstaviti i dvije mlade varaždinske dizajnerice koje prvenstveno koriste upravo taj materijal. Radi se o Neli Kliček, koja u sklopu brenda Neha Neha redizajnira i oslikava odjeću i modne predmete. Uz nju, svoje će kreacije izložiti Blaženka Roth koja je u sklopu brenda Broth osmislila kolekcija “Old jeans - new piece”. Kolekcija je nastala kao odgovor na sve veći problem tekstilnog otpada zbog masovne proizvodnje odjeće.

 

Označeno u