RAK VRATA MATERNICE Cijepljenje protiv HPV-a i redoviti pregledi glavno oružje Foto: ilustracija

RAK VRATA MATERNICE Cijepljenje protiv HPV-a i redoviti pregledi glavno oružje

| 25.1.2021. u 15:50h | Objavljeno u Društvo

- U Varaždinskoj županiji godišnje od raka vrata maternice oboli 12-14 žena, a umre 6-8 žena. Preventivnim pregledom i PAPA testom godišnje se otkrije i dodatnih 20-ak žena s neinvazivnim rakom vrata maternice, odnosno karcinoma “in situ” koji su potpuno izlječivi ako su otkriveni u tako ranom stadiju, što je upravo i cilj kako organiziranog, tako i oportunističkog probira - rekla nam je dr. Irena Stipešević Rakamarić, voditeljica Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u povodu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice (18.-24. siječnja 2021.) te nacionalnog Dana borbe protiv raka vrata maternice (23. siječnja 2021.).

U Hrvatskoj se rak vrata maternice svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega jedna žena umre. Dok je prema podacima Registra za rak HZJZ-a rak tijela maternice na četvrtom mjestu po učestalosti obolijevanja od svih slučajeva karcinoma u žena, rak vrata maternice u posljednjih nekoliko godina nije među deset najučestalijih sijela raka u žena. No, on je po pojavnosti u žena u dobi od 30 do 49 godina treći najčešći rak žena (iza raka dojke i štitnjače).

Nema simptoma

Rak vrata maternice u 99,7% slučajeva uzrokovan je kroničnom, neliječenom infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Dodatni rizični čimbenici koji doprinose nastanku zloćudne bolesti su uzimanje oralne hormonalne kontracepcije, druge spolno prenosive infekcije, genetski čimbenici, pušenje i nepravilna prehrana kao što je deficit određenih prehrambenih sastojaka.

Virus HPV-a prenosi se spolnim odnosom i dodirom kože o kožu/sluznicu prilikom intimnog kontakta i bez spolnog odnosa. Kao i kod drugih spolno prenosivih infekcija, najvažniji oblik zaštite je odgovorno spolno ponašanje i korištenje kondoma.

Simptomi raka vrata maternice nespecifični su i rijetki te se ne pokazuju tijekom dužeg vremena. Predstadij raka, odnosno promjene na stanicama obično nemaju nikakve simptome. Uznapredovale stadije prate: nepravilno krvarenje, krvarenje između dva menstrualna ciklusa, krvarenje nakon spolnog odnosa, neuobičajen iscjedak, te bolovi u donjem dijelu trbuha. Obično je za razvoj ovog sijela raka potrebno dulje razdoblje (10–15 godina).

Ovisno o stupnju bolesti, za liječenje se koriste različiti opsezi operacija/kirurških zahvata, odnosno kombinacije sa zračenjem i kemoterapijom.

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2018. godini je od invazivnog raka vrata maternice oboljelo 274 žena, a prema Izvješću o umrlim osobama u 2019. godini je umrlo 116 žena od posljedica te bolesti. Trend stope smrtnosti od raka vrata maternice pokazuje stabilno kretanje na niskoj razini, no u posljednja dva desetljeća nije zabilježeno smanjenje.

Rezultati međunarodnog istraživanja CONCORD-3 pokazuju da je petogodišnje preživljenje od raka vrata maternice za žene dijagnosticirane u razdoblju 2010.-2014. 63%, što Hrvatsku svrstava u donju trećinu zemalja Europske unije uključenih u istraživanje. Ipak, gotovo svaki slučaj raka vrata maternice može se spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i redovitim preventivnim pregledima kod ginekologa.

Kakva je situacija s cijepljenjem protiv HPV-a te koliko žena u Varaždinskoj županiji koristi ginekološku zdravstvenu zaštitu, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...