STOP LOŠIM NAVIKAMA “Prestati pušiti? Bar je to lako, ja sam to učinio već sto puta”

Varaždinske vijesti/ Dr. Ivo Belan | 26.10.2020. u 15:00h | Objavljeno u Društvo

Ako pušite već duže vrijeme, gotovo je sigurno da ste riječi “Morate prestati pušiti” barem jednom čuli od svog liječnika. Možda ste već nekada i čvrsto odlučili poslušati naredbu liječnika i bacili kutiju cigareta u kantu za smeće. Međutim, već sat kasnije počeli ste se osjećati mrzovoljni, nervozni, ruke su počele drhtati i jedino o čemu ste mogli misliti jeste - zapaliti cigaretu. Još jednom ste utvrdili da prestati pušiti nije tako jednostavno kako ste se nadali. Jedan je kazao: “Prestati pušiti? Pa bar je to lako, ja sam to učinio već sto puta”.

Razlog zašto je to teško postići jeste činjenica da ste vi, kao i milijuni drugih ljudi koji puše, ovisni o pušenju ili bolje rečeno o nikotinu, sastavnom dijelu dima cigarete. Svaki put kad povučete dim, uvučete u sebe i određenu dozu nikotina. Nakon što je dim ušao u pluća, već unutar 8 sekundi nikotin, putem krvi, stigne i u mozak. U mozgu nikotin uzrokuje otpuštanje jednog hormona koji čini da srce brže kuca i da poraste krvni tlak.

Za neko vrijeme osjećate se smirenije i možete se bolje koncentrirati, ali ubrzo iza toga razina nikotina u krvi pada i počinjete osjećati simptome apstinencije: nervnu napetost, razdražljivost, nervozu, nagon za sljedećom cigaretom, nemir, poteškoće u koncentriranju, nagon da se više jede. Sada morate pušiti naprosto da ublažite nemir i uzbuđenost uzrokovanu nedostatkom nikotina i tako ciklus počinje: pušenje uzrokuje nagon, a nagon potiče pušenje i tako je krug zatvoren.

Nema potrebe ulaziti u sve razloge zašto treba prestati pušiti, oni su već svima manje više poznati. Ali jednom kad je odluka donijeta, vi ste suočeni sa drugim problemom, a to je: kako prestati pušiti. Postoje različiti savjeti i metode. Neki kažu da postupnim smanjivanjem broja popušenih cigareta dnevno vjerojatno nećete uspjeti. Kako je sa zamjenjivanjem cigareta koje redovno pušite s cigaretom koja sadrži manje nikotina? Vjerojatno i to neće biti od koristi, jer ćete, kažu drugi, gotovo sigurno tada pušiti više cigareta dnevno (da bi zadovoljili potrebe za nikotinom).

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u