Priključite se biciklijadi "Županija na dva kotača" i "osvojite" ručak u restoranu

| 23.4.2019. u 12:15h | Objavljeno u Društvo

U nedjelju, 28. travnja, na području cijele županije organizira se biciklijada pod nazivom "Županija na dva kotača", a njezin je cilj promoviranje cikloturizma i Varaždinske županije kao cikloturističke destinacije.

Kako je danas najavljeno u Županiji, sudionici biciklijade sami biraju svoju rutu pri čemu su organizatori pripremili kartu s ucrtanih 27 kulturnih, povijesnih i prirodnih znamenitosti raspoređenih širom županije. Sudionici mogu obići točke koje žele i pritom skupljaju žigove. Potrebno je skupiti najmanje četiri žiga kako bi dobili besplatan obrok u jednom od 11 restorana koji su kao partneri uključeni u biciklijadu. Manifestaciju organiziraju Turistička zajednica Varaždinske županije i Varaždinska županija.

_DSC9567_1.jpg

- Cilj i start biciklijade nisu definirani, a cilj je popularizacija postojeće tri biciklističke rute i budućih ruta koje smo idejno ucrtali na karti županije. Nadamo se da će Varaždinci ali i drugi posjetitelji prepoznati ovu biciklijadu kao atraktivnu i pridužiti se. Cilj je upoznati županiju kroz 27 znamenitosti među kojima su dvorci, izvori i druge zanimljivosti. Na svakom punktu nalazi se štambilj za ovjeru karte i nakon obilaska biciklisti imaju pravo na besplatan obrok u jednom od restorana koji su također razvrstani po županiji - pojasnio je "pravila" biciklijade Miran Bojanić-Morandini, direktor TZ-a Varaždinske županije na današnjem predstavljanju događaja u Varaždinskoj županiji. Napomenuo je da se karte mogu pronaći na internetskim stranicama TZ-a i Županije, u restoranima i drugim objektima.

Također je naglasio da je Varaždinska županija prva koja ima 24-satni servis za bicikliste i besplatni telefon i da se sudionici biciklijade sa svojim biciklima kućama mogu vratiti redovnim linijama HŽ-a.

Savjetnica varaždinskog župana i predsjednica županijskog TZ-a Natalija Martinčević ističe da su u županiji cikloturizam prepoznali kao vrlo zanimljiv oblik turizma jer biciklisti često preferiraju kontinent ispred mora pa su se posljednje dvije godine vrlo angažirali oko razvoja cikloturizma na području Varaždinske županije.

- Prošle smo godine od Ministarstva turizma dobili 600.000 kuna za projekt "Cyclist Wellcome" te smo jedna od tri županije s tim statusom. Također smo županija s najvećim brojem objekata, njih 27, koji su uključeni u tu priču i koji zadovoljavaju standarde za domaće i strane turiste bicikliste. Nakon toga krenuli smo u projekt razvoja naših biciklističkih ruta i staza. Uz postojeće rute idemo na novu rutu za koju smo dobili 400.000 kuna. To su najveća sredstva koja smo ikad dobili za jedan takav projekt. Riječ je o tkz. vanjskoj ruti koja od granice sa Slovenijom ide kroz Cesticu, Trakošćan, podno Ivančice, pa sve do Ludbrega i Bukovca, a duga je 138 kilometara - najavila je predsjednica TZ-a Varaždinske županije planove za daljnji razvoj cikloturizma.

Na prezentaciji biciklijade sudjelovao je i Željko Pavlek iz Varaždinskih vijesti koji je predstavio brošuru za bicikliste "Cikloturizam sjevera".

- Ovo je tek prva od nekoliko brošura koje ćemo izdati. Odaziv svih koje smo kontaktirali da se uključe u izradu brošure bio je neočekivano dobar pa već pripremamo projekt broj dva. Raduje me da cikloturizam na ovim prostorima dobiva značaj koji treba imati i da polako grabimo korak s Istrom i drugim regijama koje to već dugo razvijaju - istaknuo je Pavlek.