Prijem za srebrne i brončane kuhare s Olimpijade: "Najbolji ste promotori svega najboljeg što Županija ima" Foto: Krešimir Đurić

Prijem za srebrne i brončane kuhare s Olimpijade: "Najbolji ste promotori svega najboljeg što Županija ima"

IHR/Varaždinske vijesti | 27.2.2020. u 12:25h | Objavljeno u Društvo

- Upućujem iskrene čestitke svim sudionicima ovog velikog i prestižnog natjecanja. Upravo smo ih iz ove dvorane otpratili na put koji smo kao Županija financijski pomogli i zato nas posebno veseli da ih danas ovdje možemo dočekati i čestitati im na njihovom uspjehu. Naši kuhari prometnuli su se u jedne od najboljih ambasadora i promotora onog najboljeg što Varaždinska županija ima, a na tome aktivno radimo u posljednje dvije i pol godine. Isto tako, svjesni smo činjenice da nema dobre turističke ponude bez vrhunske gastronomije, koja zaista postaje jedan od ključnih brandova Varaždinske županije. Mi ćemo i dalje nastaviti pomagati mladim kulinarskim talentima u suradnji s Udrugom kuhara – najavila je Natalija Martinčević, savjetnica varaždinskog župana u četvrtak, 27. veljače na prijemu Regionalnog tima Varaždinske županije koji je od od 14. do 19. veljače sudjelovao na Kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu.

Dobro su "piknuli"

Riječ je o najstarijem i najvećem međunarodnom kulinarskom natjecanju na svijetu na kojem je Udruga kuhara Varaždinske županije sudjelovala četvrti puta, a na kojem se predstavio Regionalni tim Varaždinske županije, kao i troje članova Nacionalnog seniorskog tima.

- Rezultat nam nije bio imperativ, ali osvojili smo brončanu medalju u kategoriji Regionalnog tima Varaždinske županije, jednu brončanu medalju u kulinarskoj prezentaciji Lovre Stančina i srebrnu medalju u prezentaciji Dinka Tomašića, što mislim da je veliki uspjeh za cijeli tim, ali i motivacija za dalje. Pokušali smo se prezentirati našim domaćim namirnicama: zeljem, mlincima, varaždinskim bučinim uljem i puricom i mogu reći da smo dobro "piknuli" - istaknuo je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kulinarskog saveza.

Iako je ustvrdio kako su svojom prezentacijom istaknuli vrijednost domaćih namirnica i autohtnonih proizvoda ovog kraja, važno je naglasiti da je mladim kuharima bilo prvo veliko natjecanje.

- Bila je to prilika za razmjenu iskustva. Prilikom osnivanja Udruge kuhara Varaždinske županije, koja je bila temelj za osnivanje Hrvatskog kulinarskog saveza, moj cilj bio je upravo ono što danas imamo, a to je promocija naših kuhara koji kroz ovakva natjecanja stječu nova znanja i iskustva. Na samom natjecanju koristili smo brojne domaće namirnice koje smo pripremali na moderan način i zaista sam ponosan na sve članice i članove Regionalnog i Nacionalnog tima – rekao je Crleni, predsjednik Hrvatskog kulinarskog saveza koji je najavio da će uskoro početi i pripreme za Svjetski kulinarski kup u Luxembourgu.

Svima na ponos

Na kraju je kuharima čestitao i zamjenik župana Tomislav Paljak.
- Vjerovali smo u vaš rad i vašu kvalitetu. Posebno pozdravljam hrabrost izbornika da u tim stavi mlade kuhare i učenike. Naše strukovne škole mogu biti ponosne da se u njima školuju učenici koji donose medalje. Još jednom i skrene čestitke i puno uspjeha u daljnjem radu – istaknuo je za kraj zamjenik Paljak.