Predstavnici Lepoglave i Varaždina na studijskom putovanju o radu s mladima u Litvi

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Predstavnici Lepoglave i Varaždina na studijskom putovanju o radu s mladima u Litvi Foto: Grad Lepoglava

Ovog je tjedna, od 8. do 12. travnja, u sklopu Erasmus+ projekta "Europe goes local" u Litvi organizirano studijsko putovanje za gradove i općine te stručnjake u radu s mladima iz Hrvatske kako bi se pobliže upoznali sa sustavom rada s mladima u Litvi koji je jedan od najboljih u Europi.

U delegaciji iz Hrvatske, među 11 predstavnika jedinica lokalne samouprave i stručnjaka u radu s mladima, bio je i zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač koji je nedavno izabran na dužnost predsjednika pododbora za mlade Skupštine europskih regija pa mu je ovo bio i prvi službeni nastup u novoj ulozi. Uz Kovača, hrvatsku su delegaciju činili predstavnici gradova Splita, Velike Gorice, Pazina, Pregrade i općine Velika Kopanica te stručnjaci u radu s mladima iz Rijeke, Pule, Karlovca i Crikvenice, kao i Mirna Kezele kao predstavnica grada Varaždina koja je i govorila o novoj kandidaturi Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih.

U sklopu studijskog putovanja naši su predstavnici imali priliku susresti i porazgovarati s predstavnicima gradova, ali i sa službenicima odjela za mlade i drugih tijela unutar sustava gradova koji brinu o mladima. Također, obišli su i nekoliko centara za mlade, kako u urbanom tako i ruralnom dijelu Litve gdje se vidjela praksa s mladima koju su prikazali sami mladi, ali i stručnjaci u radu s mladima.

- Znali smo kuda idemo pa su i očekivanja bila visoko postavljena jer je Litva uvijek primjer dobre prakse kako u teorijskom, onom javno političkom tako i u onom praktičnom, primijenjenom u lokalnoj zajednici. Očekivanja su većinom i ispunjena, ali ostaje onaj žal kako su najjednostavnija rješenja uvijek zapravo i najbolja, ali mi to nikako ne možemo shvatiti u Hrvatskoj. Ne radi se tu o 'lovi' nego o dobroj volji pojedinaca po našim gradovima i općinama te naravno viziji države kad se govori o mladima – kazao je Kovač pa dodao i nekoliko primjera.

Zbog zakonodavnog okvira koji je preduvjet stvaranja poticajnog okruženja za mlade u lokalnoj zajednici, a posljedično i na državnom nivou, u Litvi unutar lokalne samouprave postoji posebni službenik koji radi direktno s mladima. Svaka jedinica lokalne samouprave tako ima osobu kojoj je primarna zadaća rad s mladima i za mlade. Gotovo svako naselje, od sela do glavnog grada Vilniusa ima svoj prostor za mlade, bilo u obliku kluba mladih ili, tamo gdje je interes veći i Centra za mlade. Centri za mlade imaju takozvane mobilne timove koji obilaze mala mjesta i nekoliko puta tjedno rade s mladima, a novost su i takozvani 'ulični radnici' (streetworkers) koji pokreću razne inicijative s mladima u njihovim kvartovima, na ulicama, na javnim prostorima koji su svojevrsna okupljališta mladih.

Kako bi razvijali filantropsku bit volontiranja, reforma obrazovanja u Litvi osigurala je da se posebno boduju volonterski sati mladih prilikom prijava na fakultete, a komponenta suodlučivanja, takozvani co-managemet sustav, mladima osigurava ravnopravnost prilikom odlučivanja i donošenja odluka u lokalnoj zajednici te na državnom nivou.

- Naravno, i u Litvi ima nejednakosti u provedbi proaktivne politike prema mladima, ali sve ono što smo vidjeli, u onom zakonodavnom dijelu daleko je ispred nas. Pred nama je sad dosta izazovno razdoblje u kojem ćemo pripremiti svojevrsni vodič za rad s mladima na lokalnom nivou, te donošenje Europske povelje o lokalnom radu s mladima. Ona će predstavljati referentni okvir za svakodnevni rad s mladima te će biti poveznica između politike i prakse rada s mladima, a tu je svakako i zagovaranje izmjena i dopuna Zakona o savjetima mladih kao i aktivno zagovaranje donošenja toliko puta u ladicu stavljenog Zakona o mladima. Kad uredimo zakonodavni okvir, stvari će se daleko brže i konkretnije razvijati te će mladi konačno postati onaj društveni kapital o kojem stalno govorimo – zaključio je Kovač.

Ovaj projekt strateškog partnerstva pod nazivom "Europe goes local – Supporting Youth Work at the Municipal Level" predstavlja strateško partnerstvo u području mladih uz podršku Erasmus+ programa Europske unije. Projekt okuplja 21 nacionalnu agenciju iz Austrije, Belgije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Njemačke, Danske, Estonije, Finske, Francuske, Mađarske, Islanda, Italije, Lihtenštajna, Litve, Latvije, Norveške, Nizozemske, Portugala, Slovenije i Slovačke, a tu je i SALTO-YOUTH resursni centar, Partnerstvo između Europske komisije i Vijeća Europe na polju mladih, Europski forum mladih i dvije mreže: POYWE i InterCity Youth. Belgijska nacionalna agencija JINT odgovorna je za sveobuhvatnu koordinaciju projekta na europskoj razini.

Europe Goes Local trenutno je jedan od najvećih europskih projekata u području rada s mladima kojim se želi pružiti podrška radu s mladima na lokalnoj razini, a u njemu aktivno sudjeluju i predstavnici iz gradova naše županije, Lepoglave i Varaždina.

litva_varazdin_lepoglava_3.jpg

litva_varazdin_lepoglava_4.jpg

litva_varazdin_lepoglava_5.jpg

litva_varazdin_lepoglava_6.jpg

litva_varazdin_lepoglava_1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.