Pobratimljene općine: Maruševčani u posjeti slovenskoj općini Rogatec Foto: Općina Maruševec

Pobratimljene općine: Maruševčani u posjeti slovenskoj općini Rogatec

Varaždinske vijesti | 22.10.2018. u 10:09h | Objavljeno u Društvo

U cilju nastavka, ali i proširenja dobre suradnje i odnosa dviju pobratimljenih općina Maruševec i Rogatec, predstavnici Općine Maruševec posjetili su Općinu Rogatec u Sloveniji, smještenu uz samu granicu. Posjeta je organizirana proteklog vikenda na poziv načelnika Općine Rogatec Martina Mikoliča, kojem su se odazvali načelnik Općine Maruševec Damir Šprem, zamjenik načelnika Mario Klapša i predsjednik Općinskog vijeća Josip Špoljar s vijećnicima.

Prilika je to bila za izmjenu dosadašnjih iskustva općina u privlačenju europskih sredstava, kao i planova za ulaganja u lokalnu zajednicu u cilju zadovoljavanja kolektivnih prioriteta. Predstavnici udruga iz obje općine predstavili su svoje ciljeve, dosadašnje aktivnosti, kao i planove i projekte u budućnosti.

Prilikom posjete Općini Rogatec predstavili su se članice i članovi udruga s područja Općine Maruševec, i to Kuburaška udruga Maruševec, Udruga žena Jurketinec, Udruga za šport i rekreaciju Gmajna, kao i Vokalna skupina Župe Svetog Jurja Maruševec koja je nastupila na godišnjem koncertu Mešanega pevskega zbora Kulturnega društva Anton Stefanciosa Rogatec.

Predstavljanje je organizirano u Dvorcu Strmol iz 14. stoljeća, čija je zadnja obnova financirana dijelom iz europskih sredstava. U prostorijama Dvorca predstavnici Rokodelskog centra Rogatec održali su radionice na temu gline, ručnog tkanja i stakla. Uređenje najvećeg muzeja na otvorenom u Sloveniji, Muzeja na prostem Rogatec također je financirano dijelom iz europskih sredstava za ruralni razvoj, na čijem su prostoru za predstavnike društava bile organizirane radionice na temu ljekovitog bilja. Članovi Konjeniškog kluba Strmol pripremili su za tu priliku program koji je uključivao prikaz dresurnog i terapijskog jahanja.

Općina Maruševec i slovenska Občina Rogatec u listopadu su prošle godine potpisali Povelju o bratimljenju. Potpisivanje je upriličeno u sklopu provođenja projekta “Uzroci, učinci i posljedice migrantskog vala na EU i uloga građana”, za koji su Maruševcu i partneru iz Slovenije odobrena sredstva za financiranje iz programa “Europa za građane”.

201018-marusevec-rogatec-posjeta-1.jpg

201018-marusevec-rogatec-posjeta-2.jpg

201018-marusevec-rogatec-posjeta-3.jpg

201018-marusevec-rogatec-posjeta-4.jpg

201018-marusevec-rogatec-posjeta-5.jpg

201018-marusevec-rogatec-posjeta-6.jpg

201018-marusevec-rogatec-posjeta-7.jpg

201018-marusevec-rogatec-posjeta-8.jpg

201018-marusevec-rogatec-posjeta-9.jpg