Pandemija koronavirusa prepolovila učinak turizma od prošle godine u Varaždinskoj županiji Foto: TZ Varaždinske županije

Pandemija koronavirusa prepolovila učinak turizma od prošle godine u Varaždinskoj županiji

VV | 16.7.2020. u 19:55h | Objavljeno u Društvo

S puno optimizma, na krilima milijunskih ulaganja u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitacijsku Varaždinske Toplice – najveći takav  centar u Hrvatskoj, novim privatnim turističkim inicijativama te najavama brojnih događanja i manifestacija, očekivala se još jedna rekordna turistička godina u Varaždinskoj županiji.

Međutim, dolaskom pandemije korona virusa u ožujku koja je za posljedicu imala potpuno zatvaranje granica, zaustavljanje gospodarstva i korijenite promijene dosadašnjeg načina života općenito, izgledalo je da o turizmu u našoj županiji ove godine uopće ne možemo ni razmišljati. No, nakon početnog šoka, turistički sektor započinje s pripremama za postupno otvaranje prema tržištu. Intenziviraju se investicije, provodi se Javni poziv za privatne iznajmljivače s povećanim fondom od 1.100.000 kuna – najvećim takvim u Hrvatskoj, pokrenute su promotivne kampanje, pa se već s početkom svibnja otvaraju brojni ugostiteljski i smještajni objekti te ostvaruju prvi turistički rezultati.

Do sredine srpnja podaci su ohrabrujući, a na razini županije ostvareno je gotovo 50% lanjskih noćenja u odnosu na isto razdoblje lanjske godine. Taj rezultat još je značajniji uzimajući u obzir da je od početka godine zatvoren hotelski smještaj Specijalne bolnice u Varaždinskim Toplicama koji godišnje sudjeluje s gotovo 18% svih ostvarenih noćenja na nivou županije.

Posebno vitalan i turistima prihvatljiv pokazao se smještaj u privatnom sektoru koji bilježi nadprosječna ostvarenja dolazaka i noćenja. A među privatnim smještajem ističu se 34 objekta nositelja standarda Kuće za odmor s pričom. Oni su do sada ostvarili više od 85% lanjskih noćenja promatrano u istom razdoblju, a više od 60% noćenja ostvarili su strani gosti. Najave rezervacija za kolovoz i rujan za sada su odlične, a Turistička zajednica Varaždinske županije pokreće promotivnu kampanju za post sezonu na Njemačkom tržištu odakle očekujemo najveći broj turista.

Pri kraju je treći krug certificiranja novih nositelja standarda Kuća za odmor s pričom, te se nadamo da će dodatni objekti zajedno s otvaranjem novih smještajnih objekata potaknutim bespovratnim sredstvima Varaždinske županije i skorašnjim završetkom kapitalnih ulaganja u Varaždinskim Toplicama, Varaždinsku županiju ponovo svrstati u sam vrh turistički poželjnih destinacija.

Galerija slika