Općine Vinica i Voća te Gradski muzej u EU projektu vrijednom 908.448 eura

VV | 20.10.2016. u 12:05h | Objavljeno u Društvo

U slovenskom Lenartu u srijedu 19. listopada je održana kick-off konferencija i svečanost povodom početka provođenja projekta "DETOX – Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine".

Projekt ukupne vrijednosti 908.448 eura provodi se u okviru Otvorenog poziva Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014-2020. Partneri u projektu su Općina Lenart, Gradski muzej Varaždin, Fakultet za elektrotehniku, računarstvo i informatiku Sveučilišta u Mariboru, općine Vinica i Donja Voća te općine Sveti Andraž v Slovenskih goricah i Sveta Ana. Pridruženi partneri u projektu su Zavod za očuvanje kulturne baštine Republike Slovenije te Turistička zajednica Varaždinske županije.

Projekt će se provoditi do rujna 2018., a odgovara prvenstveno na dva izazova, tj. kako povezati fragmentiranu ponudu te kako “detoksicirati” stresom opterećenu osobu. Projekt će na zabavan način poučiti posjetitelja o kulturnoj baštini. Opći cilj projekta je aktivno očuvati etnološku baštinu ruralnih krajeva te ju uključiti u prekogranični održivi turistički paket.

- U projektu ćemo provoditi brojne aktivnosti koje će doprinijeti očuvanju i promociji kulturne i etnološke baštine područja te povećanju broja posjetitelja. Središnje planirane aktivnosti su oblikovanje prekograničnog turističkog proizvoda EtnoTour, izvođenje različitih prikaza života naših predaka uz pomoć moderne tehnologije, integracija ponude područja putem mobilne aplikacije i internet portala koji će pružati informacije o ponuđačima hrane i pića, kulturnoj baštini i prenoćištima te uključivati funkciju virtualne šetnje po općinama, izvođenje 42 EtnoTour radionice i prikaza s područja tradicionalnih obrta (pletenje, stolarstvo, itd.), te renovacija objekata kulturne baštine - rečeno je na konferenciji.

Glavni rezultati projekta su EtnoTour paket, koji će integrirati četiri načina prikaza života naših predaka - modernu tehnologiju (3D hologramski živi prikazi života u obliku »3D sobe doživljaja«), e-knjižnicu (očuvane stare knjige), etno kino na otvorenom (stari SI-HR filmovi) i šest renoviranih objekata kulturne baštine za izvođenje EtnoTour radionica u stvarnoj okolini (praktični prikaz nekadašnjeg života). Usto, bit će razvijena i zajednička aplikacija gdje će na jednom mjestu biti prikupljeni podaci o baštini, turističkoj ponudi, MSP-ima, itd. i omogućena virtualna šetnja po tradicionalnim domaćinstvima.

Ciljne skupine su stanovnici (koji će imati veće mogućnosti zapošljavanja), turisti (kojima će biti omogućena atraktivnija i raznovrsnija ponuda), vlasnici baštine i MSP-i (koji će se moći uključiti u ponudu i zajedničku aplikaciju) te partneri (doprinos većoj prepoznatljivosti i povezanosti prekograničnog područja).

- Zajednička promocija EtnoTour paketa, koja će se provoditi u suradnji s turističkim zajednicama, agencijama i lokalnim ponuđačima, omogućiti će sinergijske učinke na razvoj prekograničnog područja i njegovog gospodarstva. Projekt je inovativan jer će se njegovom provedbom uvesti potpuno novi koncept 3D hologramskog prikaza života u tradicionalnim domaćinstvima. Na programskom području će biti uređena prva 3D etno kuća doživljaja - kazali su partneri.

detox 1

detox 2

detox 3

detox 4