Obilježen Međunarodni dan rijeke Drave: Jesu li se Varaždinci vratili na svoju Dravu? Foto: VV arhiva; Petar Lebinec

Obilježen Međunarodni dan rijeke Drave: Jesu li se Varaždinci vratili na svoju Dravu?

Varaždinske vijesti | 25.9.2019. u 12:09h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak, 23. rujna u palači Herzer u Varaždinu održan je prigodni program povodom obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave, koji su u partnerstvu s Gradskim muzejom Varaždin organizirali Sveučilište Sjever i Grad Varaždin.

Obilježavanju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, saborski zastupnik Anđelko Stričak i prorektor Sveučilišta Sjever Goran Kozina.

- Drugu godinu zaredom obilježavamo Međunarodni dan rijeke Drave. Iako mi Varaždinci volimo reći da „živimo s Dravom“, nekako to sramežljivo činimo. Ovo obilježavanje je zato bitno, da pokažemo da uistinu možemo živjeti i živimo s Dravom. Da ne bi ostalo samo na riječima, moram ponosno istaknuti da je Grad Varaždin u protekle dvije godine uložio deset milijuna kuna upravo u oživljavanje, sređivanje i rasvjetljavanje dravske šetnice, okoliša, uređenje Dravskih bazena, kako bi uz sva ograničenja koja nameće zaštita okoliša, oživjeli i oplemenili i taj dio Varaždina i naše građane još više približili Dravi. Veseli me što smo uspjeli u našem naumu i vratili Varaždince na rijeku Dravu te danas tamo možemo vidjeti mnogo rekreativaca, ljeti kupača, na novoosvjetljenoj šetnici brojne šetače, a nastavljamo i dalje te planiramo osvijetliti i dio od bazena do cestovnog mosta i Arene – rekao je Avar.

Prorektor Sveučilišta Sjever, izv.prof.dr.sc. Goran Kozina, istaknuo je važnost povezivanja znanstvenih institucija s ustanovama i gospodarstvom jer se na taj način postižu najbolji rezultati u pronalasku rješenja usmjerenih k inovativnosti i komercijalizaciji te će se potaknuti održivi razvoj koji uključuje promišljanje o okolišu i zaštitu okoliša.

Voditeljica događaja doc.dr.sc. Lovorka Gotal Dmitrović istaknula je kako je cilj ovakvog obilježavanja Međunarodnog dana rijeke Drave promicanje zaštite i razvoja prirodnih i kulturnih vrijednosti dravske regije, kao i senzibiliziranje varaždinske javnosti o toj temi.

Pročelnik odjela Ambalaža, recikliranje i zaštita okoliša, Sveučilišta Sjever, doc.dr.sc. Krunoslav Hajdek predstavio je modernizirani smjer, na kojem studenti tijekom studiranja uče o važnosti zaštite okoliša i gospodarenja otpadom.

Predstavnici udruga s područja Grada Varaždina kojima je rijeka Drava u fokusu zanimanja prezentirali su svoje akcije. Tako je javnost imala priliku čuti o akciji „Dan na Dravi“ od Katice Kalajdžije, predsjednice Udruge nordijskog hodanja i pješačenja Drava Varaždin. Aurelija Šemiga predstavila je akciju „Zelena čistka“ koju Udruga Eko Breza organizira svake godine, a tijekom akcije organizira se sakupljanje otpada po obali rijeke Drave i u Dravskoj park šumi. Nenad Šantek, pripadnik zasebne Policijske postrojbe PU Varaždin „Vukovar 91“ i Slaven Jagačić, već su 14. godina organizatori su spusta VukoVaraždin u spomen na poginule i nestale branitelje. Riječ je o akciji kojom se promovira ljepota i zaštita rijeke Drave, te povezuju dva grada prijatelja Varaždin i Vukovar.

Prigodno je otvorena i izložba likovnih radova Marije Vuković pod nazivom Refleksije. Izložba je otvorena za javnost do 29. rujna.

dan_rijeke_drave_1.jpg

dan_rijeke_drave_2.jpg

dan_rijeke_drave_3.jpg

dan_rijeke_drave_4.jpg