Ljetna avantura varaždinskih izviđača na Papuku: naučili kuhati i pružiti prvu pomoć u prirodi

MGA/Varaždinske vijesti | 27.7.2019. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Nakon završetka školske godine članovi Odreda izviđača "Sirius" iz Varaždina i Čakovca nisu mirovali već su krenuli u novu ljetnu avanturu, tj. organiziranje sada već tracionalnog devetodnevnog šumskog izviđačkog logorovanja. Logorovanje je organizirano od 6. do 14. lipnja na livadama i šumama u podnožju Petrovog Vrha, u dijelu općine Sirač, osam kilometara od Daruvara, gdje su izviđači Siriusa zadnji puta logorovali prošle godine.

- Samoj višednevnoj aktivnosti prethodile su vrlo zahtjevne organizacijske i logističke pripreme kako bi logorovanje što bolje prošlo. Tako je ove godine obnovljena šumska kuhinja, drveni most, umivalište te toaleti. Na logorovanju je sudjelovalo četrdeset članova Odreda izviđača "Sirius", pretežno djeca osnovnoškolskog uzrastra te srednjoškolci kao volonteri i voditelji. Osim izviđača iz Varaždina i Čakovca ove godine je sudjelovalo i osam izviđača iz Koprivnice, Bjelovara i Križa budući je u sklopu logorovanja bila organizirana Šumska škola Saveza izviđača Hrvatske za regiju Sjever. 

Izviđački kamp je bio smješten s obje strane potoka Stančevac, čije su obale već prošlih godina izviđači spojili drvenim mostom. Tijekom boravka svi sudionici su preuzimali zaduženja, kao što su noćno dežuranje ili pomaganje u kuhinji te su time stjecali nova nezaboravna iskustva. U sklopu šumskog logorovanja organizirana su i dva kraća jednodnevna izleta. Jedan izlet je bio u kanjon rijeke Pakre, a drugi je bio u Daruvar i daruvarske bazene.

Svaki dan logorovanja protekao je uz neku drugu temu iz povijesnih razdoblja kao npr. antika, srednji vijek i sl. što je dodatno doprinijelo zanimljivosti samog programa. Izviđači su imali prilike polagati razne vještine i vještarstva kao npr. izletnik, izviđački kurir, domaćin, plivač i dr. Svladavani su osnovni izviđački sadržaji kao što su izrađivanje raznih patenata od drva i špage, izrada kreveta od priručnog materijala, signalizacija, čvorovi, osnove kuhanja u prirodi te prva pomoć. Organizirane su izviđačke igre i natjecanja, a u večernjem dijelu programa uz logorsku vatru, pjevanje uz gitaru te razne društvene igre - opisuje Marjan Pavić iz Odreda izviđača "Sirius".