Novi prigodni zlatni i srebrni kovani novac u povodu 350. obljetnice osnivanja Sveučilišta u Zagrebu

VV | 29.9.2020. u 17:20h | Objavljeno u Društvo

U povodu obilježavanja 350. obljetnice osnivanja Sveučilišta u Zagrebu, povijesnoga, političkoga, znanstvenoga i kulturnog događaja važnoga za Republiku Hrvatsku koja je proslavljena prošle godine, Hrvatska narodna banka pustila je 23. rujna 2020. u optjecaj novi prigodni zlatni i srebrni kovani novac, kao i njihov numizmatički komplet.

Autor je idejnoga i likovnoga rješenja za oba izdanja novoga kovanog novca kipar Nikola Vudrag, a otkovan je u Hrvatskom novčarskom zavoduZlatnik je nominalne vrijednosti 500 kunasrebrnjak 150 kuna, a izdaju se u količini ne većoj od 10.000 komada za svako izdanje.

Na središnjem dijelu lica novoga zlatnoga i srebrnoga kovanog novca prikaz je knjige sa službenim znakom Sveučilišta u Zagrebu koja se predaje iz ruke u ruku, čime se simbolizira prenošenje znanja, a na središnjem dijelu naličja kovanica prikaz je grafički stiliziranoga ulaznog rizalita sa stubištem zgrade Sveučilišta u Zagrebu te skulpture Ivana Meštrovića "Povijest Hrvata".

Povijest Sveučilišta i počinje 23. rujna 1669. kada su diplomom rimskoga cara i ugarsko-hrvatskoga kralja Leopolda I. priznati status i povlastice sveučilišne ustanove tadašnjoj Isusovačkoj akademiji u slobodnom kraljevskom gradu Zagrebu što je prihvaćeno na saboru Hrvatskoga kraljevstva 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište godinu 1669. uzima kao godinu svojega utemeljenja, a 3. studenoga kao Dan Sveučilišta. Od tada filozofski studij u Zagrebu, koji je počeo godine 1662., djeluje i formalno-pravno kao Neoacademia Zagrabiensis, odnosno kao javnopravna visokoškolska ustanova. Sveučilište u Zagrebu, utemeljeno u drugoj polovini 17. stoljeća, najstarije je sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj i među najstarijima je u Europi.

Prodajna je cijena zlatnoga kovanog novca 2.093,00 kune, a srebrnoga kovanog novca 407,50 kuna s PDV-om, dok se komplet može kupiti po cijeni od 2.500,50 kuna s PDV-om na srebrni kovani novac. Zainteresirani građani novi prigodni zlatni i srebrni kovani novac "350. obljetnica osnivanja Sveučilišta u Zagrebu" te njihov numizmatički komplet mogu nabaviti od 23. rujna 2020., a o narudžbi i kupnji više možete saznati na poveznici Kupnja i narudžbe.

Detaljnije možete pročitati OVDJE.