Na Županijskoj skupštini predstavljena brošura Povjerenstva za ravnopravnost spolova Foto: Varaždinska županija

Na Županijskoj skupštini predstavljena brošura Povjerenstva za ravnopravnost spolova

Varaždinske vijesti | 20.2.2020. u 09:08h | Objavljeno u Društvo

Na sjednici Županijske skupštine predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije Vlasta Cindrić prezentirala je brošuru „Analiza rodne strukture sastava predstavničkih i izvršnih tijela lokalne i područne samouprave Varaždinske županije“.  

- Analiza pokazuje stvarnu uključenost  žena i muškaraca  u politički život Varaždinske županije. Rodna perspektiva je čimbenik koji utječe na živote ljudi, baš poput dobi, etničke pripadnosti ili razine obrazovanja. Zbog toga je potrebno rodnu perspektivu uzeti u obzir kao aspekt u radu i odlučivanju, posebno je važno da u tome sudjelujemo svi mi kao društvo, a ne samo žene, jer to nije žensko pitanje, već društva u cjelini. Razvojem društva te višim stupnjem obrazovanja brže ćemo postići uspjeh u ravnopravnosti - napominju iz Županije.

U brošuri je istaknuto koji gradovi i općine su postigli uravnoteženu zastupljenost, koja općina ima tek jednu ženu u općinskom vijeću. Vidljivo je, također da uključivanje žena u politički život još uvijek predstavlja problem – naglasila je Cindrić te zahvalila županu Čačiću, posebnoj savjetnici Martinčević, studentici Heleni Jančevac  i njezinoj mentorica dr. Violeta Vidaček-Hainš na  velikom trudu i entuzijazmu uloženom u nastavak ovog važnog projekta kao i svima ostalima koji su se uključili u izradu ove brošure.

Cindrić je također istaknula da su pred nama dvije izborne godine, te apelira na predstavnike svih političkih stranaka da kada budu u prilici predlagati kandidate i kandidatkinje na izborne liste, da je važno sjetiti se važnosti uravnoteženog zastupanja s naglaskom na kompetencije i postignuće pojedine osobe.

Priznanja_-_Povjerenstvo_za_ravnopravnost_spolova_4.JPG