Muslimani grada Varaždina obilježili Kurban bajram Foto: Medžlis Islamske zajednice Varaždin

Muslimani grada Varaždina obilježili Kurban bajram

J.Š./Varaždinske vijesti | 13.8.2019. u 18:16h | Objavljeno u Društvo

Muslimani grada Varaždina u nedjelju su obilježili Kurban bajram, za muslimane jedan od značajnijih blagdana u godini, što zbog hadždža (hodočašće u Mekku i Medinu barem jednom u životu za one koji su u mogućnosti), što zbog prisjećanja na požrtvovanost Ibrahima (Abrahama) i sina mu Ismaila (Išmaela).

Dok je oko dva milijuna muslimana iz cijeloga svijeta trenutno na hadždžu gdje obilaze sveta mjesta, muslimani grada Varaždina različitih nacionalnosti Kurban bajram dočekuju u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Varaždin obavljajući jutarnju molitvu netom prije izlaska sunca.

Glavni imam Medžlisa Varaždin Idriz ef. Hasanović je u jutarnjem kazivanju istaknuo važnost tog dana, objašnjavajući da je riječ ‘’kurban’’ arapskog porijekla i označava žrtvu, približavanje i stremljenje ka Bogu, baš kao što je to činio i poslanik Ibrahim a.s. povinuvši se htijenju božijem.

- Događaj Ibrahima a.s. uzimamo kao primjer da su nekada i najdraže nam stvari koje posjedujemo i volimo samo dar od Boga, te da zarad ljubavi božije moramo znati njima raspolagati, na njima zahvaljivati, a možda se nekada od njih i odvojiti. Kazao je da je Bajram radost za sve muslimane, te da se u ovim danima treba molitvom prisjetiti svih onih koji više nisu s nama, obradovati najmlađe poklonima, obići rodbinu, prijatelje i susjede, a posebno pokazati bigu za bolesne, stare i nemoćne. Na kraju je svim muslimanima čestitao Bajram riječima: Bajram šerif mubarek olsun! - izvijestili su iz medžlisa Islamske zajednice Varaždin.

IMG-0f66c67e23b6753eb31cede994a98548-V.jpg

Označeno u