Na svečanosti je prikazan dio radova nastalih na radionicama Foto: Ivana Dreven

Mladi s invaliditetom na radionicama pokazali svoje vještine i kreativnost

| 5.8.2019. u 09:50h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Krenuli smo u projekt “Budi COOLturan i pARTicipiraj” kako bismo isprobali nešto novo. Imali smo puno upita naših korisnika i u ovome smo vidjeli dobru priliku da mlade uključimo u nešto što smo smatrali da nedostaje u njihovim aktivnostima i provođenju slobodnog vremena. Sve je to rezultiralo ovim projektom kojim smo ujedno uspjeli nabaviti novo kombi vozilo za prijevoz osoba u invalidskim kolicima - istaknula je Ivana Vincek Ribić iz Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina (DDICDP), voditeljica projekta “Budi COOLturan i pARTicipiraj”.

Zadovoljstvo višestrukim koristima izrazila je na završnoj svečanosti projekta održanoj 1. kolovoza u prostorijama bivšeg Centra “Tomislav Špoljar”, gdje je ujedno prikazan dio radova nastalih na radionicama u sklopu projekta ukupne vrijednosti 672.533,84 kuna, financiranog iz Europskog socijalnog fonda.

drustvo_distroficara_varazdin_projekt_budi_coolturan_i_participiraj__12_.jpg

Radionice, predstave...

Iz tih sredstava financirane su različite projektne aktivnosti poput kulturno-umjetničkih radionica, prijevoz sudionika na radionice i razne kulturno-umjetničke sadržaje kao što su kino-projekcije, kazališne predstave, razgled muzejskih postava i izleti na kulturne sadržaje u Zagreb, a dio sredstava, 230.000 kuna, iskorišten je za nabavku kombi vozila.

Provedba projekta usmjerenog na podizanje kvalitete života mladih osoba s invaliditetom u Varaždinskoj županiji započela je 8. veljače prošle godine i trajala je 18 mjeseci, a u projekt je bilo uključeno 50-ak mladih osoba u dobi od 15 do 25 godina, koji pripadaju marginaliziranim skupinama.

- Sudjelovalo je tako 27 mladih osoba s invaliditetom, a ostali su ili udomljene osobe ili pripadaju nekim drugim marginaliziranim skupinama. Osim naših članova, budući da su to osobe s invaliditetom, sudjelovali su i njihovi asistenti te je i za njih bilo osigurano financiranje. Provedba projekta je bila vrlo zahtjevna pa su sudjelovali i volonteri i djelatnici Društva distrofičara, no zajednički smo uspjeli ostvariti zacrtane ciljeve - naglasila je Vincek Ribić.

drustvo_distroficara_varazdin_projekt_budi_coolturan_i_participiraj__19_.jpg

S obzirom na to da su projektni partneri DDICDP-a bili Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu i Filmsko-kreativni studio Vanima, organizirane su kazališne, filmske, likovne i glazbene radionice, a sudionicima projekta i njihovim pratiteljima omogućeno je i da posjećuju kulturno-umjetničke sadržaje u zajednici.

- Kroz likovne radionice su nadopunjavali svoja znanja i usvajali nova kroz različite tehnike i materijale - od decoupage tehnike, tempera, akrila, stakla, gline, tkanine... U sklopu kazališne radonice sudionici su potpuno samostalno, dakako pod vodstvom stručnog kadra iz HNK Varaždin, na kazališne daske postavili novu predstavu, naziva “Budi cool”, čija je premijera bila 1. lipnja. Filmska pak je radionica rezultirala dvama kratkim filmovima, a najposjećenija, ali i najveselija, bila je glazbena radionica. Osim stjecanja vještina sviranja, odnosno rukovanja glazbenim instrumentima, na tim je radionicama uvijek bilo dobre zabave, a rodila su se i brojna nova prijateljstva - rekla je voditeljica projekta ukratko predstavljajući aktivnosti koje su obogatile živote ovih mladih osoba i povećale mogućnost njihovog socijalnog uključivanja.

drustvo_distroficara_varazdin_projekt_budi_coolturan_i_participiraj__6_.jpg

Pomoć mladima iz udaljenijih mjesta

- Ovim smo projektom mlade uključili su zajednicu, ali smo ujedno zajednici pokazali da mladi s invaliditetom i oni iz marginaliziranih skupina itekako mogu i žele sudjelovati u ovakvim aktivnostima, dakako, ako im stvorimo uvjete za to - zaključila je Ivana Vincek Ribić.

Naime, razvojem svojih kulturno-umjetničkih i socijalnih vještina i znanja te stvaranjem i jačanjem socijalnih veza na radionicama, ove su mlade osobe ojačale svoje individualne kapacitete kako bi postali aktivniji članovi zajednice i konkurentniji na tržištu rada.

Zadovoljan rezultatima projekta je i Ivan Vujec, predsjednik Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina, istaknuvši kako smatra da je projekt najviše pomogao mladim ljudima iz udaljenijih područja.

- Smatram da je ovo možda najvažniji naš projekt u posljednje vrijeme, prije svega jer smo dobili i novo kombi vozilo koje nam omogućava prijevoz članova društva koji žive u ruralnim sredinama, kako bi se i oni aktivno uključili u život zajednice grada Varaždina i sudjelovali u različitim programima. Ovi mladi ljudi bit će okosnica i dalje će djelovati kako bi i ostale naše članove zainteresirali da se uključe u takve aktivnosti – napomenuo je predsjednik društva koje ima oko 900 članova, od čega ih je 450 s područja grada Varaždina, a ostali su s područja cijele županije.

drustvo_distroficara_varazdin_projekt_budi_coolturan_i_participiraj__3_.jpg

Nadodao je kako će DDICDP i dalje raditi na novim projektima koji će biti u interesu članova društva, ali i da bi ga veselilo kada bi se ovaj projekt nastavio jer to bi puno značilo za sve njihove članove.

"Naučio sam kako se radi film"

Među 50-ak mladih korisnika projekta “Budi COOLturan i pARTicipiraj” bio je i Antonio Kefelja, član Društva distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina. On je sudjelovao u filmskoj radionici koja mu je, kako nam je rekao bila vrlo zanimljiva.

- Na radionici smo crtali crteže koji su se kasnije snimali da bi napravili svoj film, a gledali smo i razne crtiće. Najviše mi se svidjelo to što sam naučio nešto o tome kako se radi film - zadovoljan je bio Antonio, dodavši kako smatra da je ovaj projekt jako koristan i da bi se trebao nastaviti kako bi još više mladih osoba naučilo nove stvari.

Kao Antonijev osobni asistent, u projektu je sudjelovao i mladi Varaždinac Filip Blaguški.

drustvo_distroficara_varazdin_projekt_budi_coolturan_i_participiraj__30_.jpg

- Pomagao sam mu u aktivnostima koje su se provodile na radionicama te ga pratio na odlascima na predstave. Mislim da je ovaj projekt bitan jer pomaže ovim mladim ljudima i daje im ono što su možda izgubili svojim invaliditetom te im kulutrna događanja čini pristupačnijima – rekao je Filip.

Osim pomaganja osobama s invaliditetom, istaknuo je još neke prednosti asistiranja.

- Posao osobnog asistenta mi odgovara jer studiram. Ovo radim na pola radnog vremena pa mogu lakše iskombinirati s fakultetskim obavezama, a prednost je i to što imam i svoj novac – zaključio je Filip koji kao osobni asistent u DDICDP-u radi već dvije godine.

drustvo_distroficara_varazdin_projekt_budi_coolturan_i_participiraj__5_.jpg

drustvo_distroficara_varazdin_projekt_budi_coolturan_i_participiraj__9_.jpg

drustvo_distroficara_varazdin_projekt_budi_coolturan_i_participiraj__24_.jpg