Međunarodni dan mladih: Lepoglava poziva svoje mlade sugrađane na veći društveni angažman Foto: Grad Lepoglava

Međunarodni dan mladih: Lepoglava poziva svoje mlade sugrađane na veći društveni angažman

VV | 12.8.2020. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je u prosincu 1999. godine 12. kolovoza Međunarodnim danom mladih koji se od 2000. godine kontinuirano obilježava diljem svijeta, a svake je godine posvećen drugoj tematici. Ovogodišnja je tema “Angažiranje mladih za globalno djelovanje” koja za cilj ima istaknuti načine kojima angažman mladih na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini obogaćuje nacionalne i multilateralne institucije i procese.

Mladi kao društvena skupina koja čini oko 20% ukupnog stanovništva danas svoj društveni angažman ostvaruju na mnoge načine od kojih su najčešći oni poput uključivanja u razne organizacije civilnog društva, od udruga mladih i za mlade, sportskih klubova ili drugih inicijativa. Dio mladih svoj potencijal želi ostvarivati kroz pomlatke političkih stranaka, a dio kroz neformalne inicijative i ad-hoc akcije kojima iskazuju svoj stav o pojedinim aktualnim temama. Svaki od postojećih oblika nosi svoje posebnosti i odgovara na one aspiracije koje mladi žele ostvariti kroz svoj aktivniji angažman.

Ipak, jedan od najčešćih oblika sudjelovanja mladih na lokalnom nivou je onaj kroz angažman u radu lokalnog ili regionalnog Savjeta mladih. Savjeti mladih su savjetodavna tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a njihova je osnovna zadaća promicanje i zagovaranje prava, potreba i interesa mladih na njihovoj lokalnoj i područnoj, odnosno regionalnoj razini.

Savjeti mladih omogućuju mladim osobama sudjelovanje u postupku i procesu službenog donošenja odluka predstavnika vlasti. Njihov se rad temelji na interesima i potrebama mladih osoba da iz vlastite perspektive predlože promjene koje će zadovoljiti njih same i druge mlade osobe u zajednici u kojoj žive. Aktivnosti savjeta mladih uključuju svaki oblik političkog, ekonomskog ili društvenog sudjelovanja koje će naći plodno tlo u zajednici i odgovoriti na potrebe i težnje za afirmacijom mladih osoba. Rad savjeta mladih predstavlja dugoročan, odnosno strateški i planski pristup poticanja sveukupne participacije i kvalitete života mladih.

Vodeći se ovim načelima, lepoglavsko je Gradsko vijeće uoči Međunarodnog dana mladih donijelo Odluku o objavi Javnog poziva za isticanje kandidature za članove Savjeta mladih grada Lepoglave i njihove zamjenike. Lepoglavski je Savjet mladih jedan od najstarijih savjeta mladih u Hrvatskoj, osnovan još tamo 2007. godine, a kroz njega je prošlo podosta predanih mladih aktivista koji danas kao obrazovani ljudi rade i stvaraju dobre stvari kako u Lepoglavi tako i izvan nje.

- Ono što je dobro jest što dio mladih pokazuje jasnu želju za sudjelovanjem i utjecanjem na odluke koje se donose u društvu, ali na osobnijoj i nezavisnijoj osnovi, izvan zastarjelih struktura i mehanizama sudjelovanja. Mladi zapravo žele i mogu preuzeti odgovornost za vlastite aktivnosti, na kooperativnoj osnovi sudjelovati u procesima donošenja odluka koje se odnose na njih, ali i cijelu lokalnu zajednicu. Na tom je putu posebno važno mladima pružiti mogućnost razvoja vještina, stavova i vrijednosti koje omogućuju promjene i preuzimanje kontrole nad vlastitim životom jer upravo spoznaja o mogućnosti promjene djeluje vrlo osnažujuće, ohrabrujuće i motivirajuće – kaže zamjenik gradonačelnika i dugogodišnji aktivist u sektoru mladih Hrvoje Kovač.

Dodaje Kovač i kako su mladi nedvojbeno velik potencijal u razvoju modernoga, demokratskoga i ljudskim pravima usmjerenog društva. Sudjelovanje i aktivno građanstvo ne znače samo glasovanje i podržavanje izbora, već znače imati pravo, sredstva, prostor, prigodu i potporu za sudjelovanje u procesu donošenja odluka i za uključivanje u društveno korisne aktivnosti.

- Mi u Lepoglavi iskreno želimo da mladi i dalje aktivno doprinose boljem razumijevanju i unaprjeđenju svog položaja u društvu. Poštujući angažman i rad mladih, te aktivnosti i trud pojedinaca na stvaranju uvjeta za osobni razvoj i razvoj društva u cjelini, svim mladima čestitamo Međunarodni dan mladih – zaključuje Kovač i najavljuje skorašnju objavu Javnog poziva za isticanje kandidature za članove Savjeta mladih grada Lepoglave i njihove zamjenike.