Lavanda ili lavandin? Nebitno, jer toplička "Tratinčica" ima novu mirisnu priču Foto: DV Tratinčica

Lavanda ili lavandin? Nebitno, jer toplička "Tratinčica" ima novu mirisnu priču

Varaždinske vijesti | 18.7.2019. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Dječji vrtić "Tratinčica" iz Varaždinskih Toplica može se pohvaliti još jednom lijepom pričom. Naime, već šestu sezonu zaredom bave se uzgojem lavandina u svojem predivnom vrtićkom vrtu i voćnjaku.

vrtic_tratincica_toplice_lavanda_01.jpg

- Više bismo to mogli nazvati jednom pravom zelenom oazom, u kojoj možete pronaći više sorti starinskih jabuka, krušaka i oraha, zatim mali povrtnjak kojeg njeguju djeca i odgajatelji, zatim hotel za kukce, labirint cvijeća kroz koji ide senzomotorna staza, a za koje smo i prošle godine osvojili nagradu za inovativnost na nacionalnom natejčaju "Najljepši školski vrtovi u Republici Hrvatskoj". Na istome natječaju, to nam je već druga nagrada, budući da smo 2015. godine osvojili glavnu nagradu za najljepši vrt u kategoriji dječjih vrtića - istaknula je Linda Novačić, ravnateljica vrtića.

vrtic_tratincica_toplice_lavanda_08.jpg

Prošlog su tjedna jedva ulovili dovoljno sunčanog vremena za berbu lavande, točnije - lavandina.

- Iako smo naučili da imamo lavandin, ipak nam je draže naše cvjetove nazivati lavandom. Odrasli su porezali biljke na nasadu, dok su maleni vrijedno na dvorištu rezali cvjetove za sušenje. Mirisna, umirujuća okupacija trajala je cijelo prijepodne i neki su u njoj sudjelovali od početka do samoga kraja i htjeli su još. Neka su djeca uživala u mirisu, a bilo je naravno i onih kojima je miris lavande smetao pa nisu prišli ni blizu. Ipak, većina djece željela je rezuckati i sudjelovati u procesu, što nas je jako razveselilo - naglasila je ravnateljica.

U vrtiću već imaju daljnje mirisne planove.

- S našom suhom lavandom planiramo na jesen organizirati jednu zanimljivu, sasvim drugačiju radionicu za djecu i roditelje, ali to neka ostane malo iznenađenje. Do tada, uživajte u lakoći ljeta i ljetnim mirisima koji su obavili naš vrtić - poručili su iz "Tratinčice".

vrtic_tratincica_toplice_lavanda_05.jpg

vrtic_tratincica_toplice_lavanda_06.jpg

vrtic_tratincica_toplice_lavanda_07.jpg

vrtic_tratincica_toplice_lavanda_09.jpg