Kino Gaj Foto: VV arhiva

Kino Gaj postaje punopravni član mreže Europa Cinemas

Varaždinske vijesti | 14.11.2018. u 14:28h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U utorak, 13. studenoga, Pučko otvoreno učilište Varaždin, odnosno kino Gaj, primilo je službenu potvrdu mreže Europa Cinemas, temeljem koje 01. siječnja 2019. godine postaje njezinim punopravnim članom.

Zahvaljujući ovom članstvu kino Gaj će se moći prijavljivati za godišnja bespovratna sredstva koja dodjeljuje ova najznačajnija europska mreža nezavisnih kina u maksimalnom iznosu od 15.500,00 eura. Članstvu je prethodio rigorozan i dugotrajan pristupni proces, analiza repertoara, ispunjavanja višestrukih kriterija programa i posjećenosti kina koje zahtijeva Europa Cinemas.

Europa Cinemas okuplja 42 zemlje, 596 gradova i 977 kino dvorana. Članstvo u mreži potvrda je kvalitetnog programa i priznanje rada kina Gaj. Digitalizacijom kina 2015. godine zadovoljeni su novi uvjeti filmsko-prikazivačke djelatnosti i važniji ciljevi – opstanak u europskoj zajednici kina, što je kino Gaj ovim članstvom i ostvarilo.

Mreža Europa Cinemas osnovana je 1992. godine uz financijsku potporu Programa MEDIA i Francuskog centra za kinematografiju – CNC. Riječ je o prvoj mreži kina koja radi na promociji europskog filma. Njezin je cilj osigurati operativnu i financijsku potporu kinima koja se obvezuju prikazivati značajan broj europskih filmova, pokretati skupove i inicijative, kao i promotivne aktivnosti usmjerene posebno na mladu publiku.