Kaleiçi Old Town Festivali: Dobra prezentacija Lepoglave u Turskoj Foto: Lepoglava

Kaleiçi Old Town Festivali: Dobra prezentacija Lepoglave u Turskoj

M.N./Varaždinske vijesti | 16.10.2019. u 19:30h | Objavljeno u Društvo

Na poziv Veleposlanstva Turske u Republici Hrvatskoj, protekli je tjedan delegacija Grada Lepoglave boravila u Antaliji u Turskoj gdje je sudjelovala na „4. Kaleiçi Old Town Festivali“ koji je na jednom mjestu okupio preko 250 predstavnika gradova iz 48 zemalja svijeta od Europe preko Sjeverne Afrike i Bliskog istoka do središnje Azije. Radi se najvećem kulturnom događaju u Antaliji u formi uličnog festivala na kojem se predstavljaju gradovi iz čitavog svijeta koji su na listi UNESCOa.

Lepoglavsku je delegaciju u Turskoj predvodio zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave Hrvoje Kovač, a pridružili su mu se i Gordana Mošmondor, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela gradaLepoglave, Ljubica Dubovečak, direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave, Karmen Šoštarić,upraviteljica Zadruge lepoglavske čipke i Snježana Varović, samostalna umjetnica. U radnom dijelu ovog međunarodnog festivala UNESCO gradova lepoglavsku je delegaciju pratio i Veleposlanik Republike Hrvatske u Turskoj, Hrvoje Cvitanović koji je kao dio hrvatske delegacije sudjelovao na sastancima s predstavnicima gradova Muratpaşa i Antalija te zajedno sa zamjenikom gradonačelnika Kovačem na sastanku s Guvernerom Antalije.

Lepoglava se na festivalu predstavila kroz prizmu UNESCOa i bogate kulturne baštine utkane ulepoglavsku čipku, sudjelujući na interaktivnom Forumu pred svim sudionicima. Uoči same prezentacije, zamjenik gradonačelnika Kovač potpisao je zajedničku 'Deklaraciju o zaštiti starih gradova' koji njeguju UNESCOvu zaštitu čime je i na prigodan formalan način Lepoglava postala dio svjetske inicijative koja će svoj zagovarački proces započeti nakon festivala na najvišim razinama međunarodnih organizacija od Europskog parlamenta do Ujedinjenih naroda.

- Ukazana nam je neizmjerna čast da na preporuku i poziv Veleposlanstva Turske u Hrvatskojsudjelujemo na ovom festivalu UNESCO gradova, a kolegama iz brojnih država i gradova predstavili smo tek dio naših posebnosti, prikazali način izrade i vrijednost lepoglavske čipke kao i dio atmosfere Međunarodnog festivala čipke - izjavio je zamjenik gradonačelnika Kovač dodavši pritom kako se prezentacija podijelila na onu političku, kroz koju su se održali sastanci s brojnim dužnosnicima,turističku, kroz distribuciju promotivnog materijala o našem kraju te kulturno-umjetničku kroz prezentaciju izrade lepoglavske čipke i njezinu kontemporarnu primjenu.

- Iako vrlo intenzivan, ovaj Festival otvorio je mnoge nove mogućnosti kulturne suradnje za našu Lepoglavu s brojnim gradovima iz više zemalja svijeta. Sad je na nama da iskoristimo sve mogućnosti i potencijale koji su nam se otvorili u Turskoj - zaključio je zamjenik gradonačelnika Kovač.

GL_Turska_8.jpg

GL_Turska_7.jpg

GL_Turska_6.jpg

GL_Turska_5.jpg

GL_Turska_3.jpg

GL_Turska_2.jpg

GL_Turska_1.jpg