Građani u Varaždinu i Lepoglavi pokupovali tulipane za pomoć radu Zaklade "Ana Rukavina" Foto: SDP Varaždin; SDP Lepoglava

Građani u Varaždinu i Lepoglavi pokupovali tulipane za pomoć radu Zaklade "Ana Rukavina"

Varaždinske vijesti | 14.4.2018. u 15:12h | Objavljeno u Društvo

Članice varaždinskog SDP-a ove su subote prodajom tulipana, omiljenog cvijeta Ane Rukavine, prikupljale donacije za Zakladu Ana Rukavina kako bi se pomoglo u radu Registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

sdp-zaklada_ana_rukavina_1-varazdin.jpg

Zahvaljujući Registru, do danas je u Hrvatskoj provedeno 60-ak transplantacija matičnih stanica, odnosno, pružena je nada za spas ljudskih života.

- Zahvaljujemo našim sugrađanima koji su i ovaj put pokazali veliko srce kupivši sve tulipane i tako pomogli radu Zaklade - istaknuo je Miroslav Marković, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Varaždin.

Velik odaziv u Lepoglavi

Humanitarnu akciju "Omiljeni cvijet Ane Rukavine" jutros je proveo i Socijaldemokratski forum žena SDP-a Lepoglava. Akciji se odazvao velik broj građana svih životnih dobi, a tulipani su jednostavno rasprodani za tili čas, čime su Lepoglavčani pokazali kako im nije strano donirati koju kunu za dobru stvar.

– Socijaldemokratski forum žena SDP-a proteklih je deset godina dao velik doprinos razvoju Registra, a s istim smo žarom organizirali i ovogodišnju akciju. Građani su nam pomogli u nastojanju da dodatno pomognemo funkcioniranje Registra i time povećamo šansu za ozdravljenje oboljelima od leukemije. Posebno nas je pak razveselilo što su pojedini građani pokazali i interes da se upišu u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica – poručuje predsjednica Foruma žena SDP-a Lepoglava Ružica Kučar zahvalivši građanima na velikom odazivu i dodavši kako su uz tulipane lepoglavske aktivistice okupljene oko Foruma žena dijelile i edukativne letke iz kojih građani mogu saznati sve o mogućnostima, načinu i metodama darivanja koštane srži i upisu u registar dobrovoljnih darivatelja.

Akcija se ove godine proširila i u radničkim pogonima lepoglavskih tekstilnih tvrtki Siton-Tekstil i V-Elita gdje su radnice same prikupile značajnu donaciju, a socijalnu osviještenost pokazali su i djelatnici Kaznionice u Lepoglavi koji su također svojim donacijama aktivno sudjelovali u ovogodišnjoj akciji.

Upis u Registar u Lepoglavi

Kako bi dodatno potencirali važnost rada Zaklade “Ana Rukavina” i Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, Gradska organizacija SDP-a Lepoglava u suradnji sa Zakladom “Ana Rukavina” 24. travnja (utorak) na istom mjestu kao i jutros (Trg 1. hrvatskog sveučilišta u Lepoglavi) u vremenu od 10 do 12 sati organizira akciju upisa građana u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Svi su dobrodošli učiniti korak više za Zakladu i pomoć onima kojima će možda upravo vaša tipizacija pomoći.

Od početka rada Registra 2007. godine, broj upisanih dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica povećan je sa skromnih 150 na preko 50.000 potencijalnih darivatelja, od čega je 48 tisuća darovanih uzoraka tipizirano. U svijetu postoji velik broj bolesnika čiji život ovisi o transplantaciji krvotvornih matičnih stanica, a ne mogu pronaći podudarnog darivatelja. Zahvaljujući Registru, do danas je u Hrvatskoj provedeno 60-tak transplantacija matičnih stanica, odnosno, pružena je nada za spas ljudskih života!

 

Galerija slika