FOTO Varaždinom danas prošpancirali i Vinski vitezovi Foto: Krešimir Đurić

FOTO Varaždinom danas prošpancirali i Vinski vitezovi

Varaždinske vijesti | 25.8.2018. u 14:21h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu se danas održava pomalo neobična svečanost – druženje Hrvatskih vinskih vitezova.

Društvo se okupilo u Hotelu Park, a potom su oformili kolonu i prošpancirali gradskim ulicama uz pomalo iznenađene poglede građana. Nakon svete mise i Viteške svečanost u varaždinskoj katedrali, vratili su se na druženje u Hotel Park.

Hrvatski vinski vitezovi okupljaju inače oko 120 članova poštovatelja vina, među kojima su poznati vinari i vinogradari, enolozi i druge javne ličnosti. Hrvatski vinski vitezovi djeluju pod načelom "U slavu Boga i u slavu vina!" (In honorem Dei et in honorem vini).

Za područje Varaždinske i Međimurske županije 2016. osnovan je Viteški stol sa sjedištem u Varaždinu. Legat (predsjednik) stola je Zvonko Rožmarić.

Svi članovi dužni su slijediti visoka etička načela u profesionalnom životu i njegovati plemenite međuljudske odnose u skladu s pravilima viteškog društva. Nakon što je netko predložen za člana, postaje pripravnik, nakon toga slijedi savjetnik pa sudac, a posljednji stupanj je status viteza. Iz Varaždinske županije u članstvu Hrvatskih vinskih vitezova su Stjepan Šafran koji ima status Senator honoric causa što je jedan od najviših statusa u Europskom vinskom viteškom redu, zatim biskup Josip Mrzljak, ugostitelj Dražen Jambriško, gospodarstvenik Zvonko Rožmarić, stomatologinja Marija Gerenčir, poduzetnici i vinogradari Josip Tržec, Izidor Gladović, Marijan Matijašec, Slavko Kotolenko, Hrvoje Mežnarić, Darko Navoj, Stjepan Rak, Željko Horvat, svećenici Josip Hadrović, Izidor Ferek, Josip Vidović, Valent Posavec, liječnik Anđelko Koprek i dr.

Iz Međimurske županije u članstvu Hrvatskih vinskih vitezova su Franjo Lebar, Franjo Lovrec, Rajko i Marko Cmrečnjak, Boja i David Štampar, Ivan Rajković i dr.

Hrvatski vinski vitezovi u radu čvrsto drže do svoga stava da se "tek kad svladaš zavist i počneš zalagati za druge, postaje pravi čovjek - vitez!"

- Zadaća reda je njegovanje, unaprjeđenje i širenje vinske kulture i uz nju vezanih djelatnosti, prenošenje znanstvenih saznanja o vinu, veličanje i promidžba plemenitih vina i podupiranje njihovih najboljih svojstava, priznavanje kulturno-etičkih vrijednosti, kao i podupiranje socijalne i karitativne djelatnosti. Viteštvo je pripadnost ideji istinske plemenitosti duha, zauzimanje za sve lijepo, dobro i istinito, za idealne vrijednosti, plemenitu duhovnost i viteško prijateljstvo - ističu.

Označeno u