FOTO: Varaždinci u šumi Jelačićki dobili novu trim stazu Foto: Krešimir Đurić

FOTO: Varaždinci u šumi Jelačićki dobili novu trim stazu

| 10.3.2017. u 12:18h | Objavljeno u Društvo

Novouređena trim-staza u šumi Jelačićki pokraj Gradske sportske dvorane Varaždin, popularne varaždinske Arene, danas je i službeno otvorena i predana na korištenje svim građanima.

Ukupna površina trim staze je oko 75.000 m2, nepravilnog je tlocrtnog oblika dužine oko dva kilometra, širine 1,6 m te ima 14 proširenja, odnosno trim stanica - pojedinačnih površina od 30 do 100 m2 - na kojima su postavljene tipske sprave za vježbanje izrađene od prirodnih materijala. Postavljene trim stanice omogućuju njihanje nogama, preskakanje, hodanje po gredi, skakanje i trčanje, prelaženje na rukama, preskakanje prepreka, preskakanje i obilaženje prepreka, prebacivanje preko visinskih prečaka, sunožne skokove, višenamjenske vježbe, sklekove i dizanje na rukama, ovjes na rukama te istezanje ruku.

Trim stazu službeno su otvorili gradonačelnik Goran Habuš i Marin Bašić, direktor Parkova d.d., poduzeća čiji su radnici stazu uredili te će je i održavati.

- Nova trim staza prilagođena je terenu tako da se nisu uklanjala postojeća stabla i nadam se da će građani biti zadovoljni što su konačno dobili trim stazu nakon dugog niza godina. Bilo je nekih negodovanja da podloga nije dobra, no bilo bi čudno da su svi zadovoljni. Prve povratne reakcije uglavnom su pozitivne - rekao je Bašić.

Investitor izgradnje je Grad Varaždin, a ukupna vrijednost projekta iznosi 200.000 kuna.

- Bitno je da Varaždinci nakon 25-26 godina ponovno imaju trim stazu u jednom prekrasnom ambijentu uz našu Arenu, u blizini Drave. To ujedno znači da će od sada i ovaj dio šume Jelačićke biti redovitije održavan i vjerujem da će svi rekreativci koji vole vježbati u prirodi konačno doći na svoje i da će ova staza biti dobro prihvaćena - istaknuo je gradonačelnik Habuš.

- Ovo je pravo vrijeme, dolazi proljeće, budi se priroda, budimo se i mi. Bliži nam se ljeto, treba skinuti višak kilograma i pozivam sve Varaždince i Varaždinke da dođu i isprobaju stazu - rekao je Habuš i apelirao da se novouređena staza očuva.

- Jedan od razloga zašto se ova trim staza nalazi ovdje kod Arene jer sprječavanje devastacije. Znamo kako je završila ona bivša trim staza koja je bila malo dublje na Dravskom poluotoku, stoga pozivam građane da zaista čuvaju ove staze, jer samo o nama ovisi koliko dugo ćemo imati ovako lijepu i uređenu trim stazu - napomenuo je Habuš.

Osvrnuo se i na projekt "Živjeti z Dravo-m", najavljen krajem prošle godine, koji uključuje uređenje Dravske park šume, odnosno čitavog prostora od 82 ha šumskih i vodenih površina koje se nalazi između prirodnog toka rijeke Drave na sjeveru, Bombellesove ceste na jugu, prostora Kinološkog društva Varaždin na zapadu i javne ceste Varaždin-Čakovec na istoku.

- Projekt "Živjeti z Dravo-m" zaustavljen je jer Grad nema proračun, nego privremeno financiranje, međutim, sve ono što možemo raditi  sklopu tog projekta, sve suglasnosti koje moramo dobiti od Hrvatskih voda, Hrvatskih šuma, HEP-a, u ovom se trenutku pribavljaju i čim Grad dobije proračun, projekt se definitvno nastavlja bez obzira na to tko će biti gradonačelnik - zaključio je Habuš.