FOTO:„Tradicijska kuharica“ kojom se žele sačuvati zaboravljeni okusi naše bogate prošlosti

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.1.2020. u 12:20h | Objavljeno u Društvo

Radi očuvanja gastronomske baštine našega kraja predstavljena je županijska knjiga recepata „Tradicijska kuharica“ kao nastavak prošlogodišnje knjige recepata nazvane „Varaždinsko bučino ulje“.

Kuharicu, kojom se žele probuditi i sačuvati zaboravljeni okusi naše bogate prošlosti, predstavili su danas u Hotelu Turist župan Varaždinske županije Radimir Čačić i Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Nakon uvodnih riječi pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutina Vinceka. Prisutnima se obratio i župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Tim povodom napomenuo je da je opet u fokusu buča i bučino ulje. Naveo je, također, da ništa nije vrednije od kuhinje naših majki, odnosno od prenošenja tradicijske kuhinje s naraštaja na naraštaj pa je tako došlo i do ideje oko izrade jedne ovakve kuharice.

- Tradicijska kuhinja i taj prijenos znanja i iskustava lako je prepoznati u svakoj obiltelji. U svakoj se kući prenose i čuvaju knjige recepata baka i prabaka. Varaždinsko bučino ulje, koje je inače dobilo zaštitu izvornosti na razini Republike Hrvatske, trenutno je u procesu europske zaštitite, te treba naglasiti kako je to prvo i jedino takvo bučino ulje u Hrvatskoj. Upravo je to bučino ulje dio cijele kulinarske tradicijske priče. U toj knjizi recepata koju danas promoviramo nalaze se recepati koje su naši vrhunski kulinarski stručnjaci prepoznali kao nešto što ima posebnu vrijednost i što može biti zanimljivo za sve naše vrijedne kuharice i kuhare – rekao je župan Čačić.

Predstavljena knjiga recepata „Tradicijska kuharica“ obuhvaća 19 recepata, a najstariji je iz 1854. godine.

Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza istakuno je kako je kuharica nastavak projekta vezanog za varaždinsko bučino ulje. Rekao je i da će ovim receptima svatko, tko voli kuhati i kome je kuhanje terapija od stresa, iznenaditi sebe, svoje ukućane i prijatelje ako pripravlja hranu prema ovoj kuharici. Damir Crleni je u svom obraćanju naglasio kako je cilj izdavanja kuharice bila provjera prvog pojavljivanja imena „buča“.

- Cilj nam je bio dublje zagrepsti u srž i godine iza nas. Željeli smo provjeriti kada se prvi puta buča počela pojavljivati u kuhinji. Nismo naišli na pisane recepte već na načine kako se buča primjenjivala u kuhinji, recimo u godinama kada je bilo slučajeva pomankanja hrane. Naišli smo na opise kako se s bučom lakše preživljavalo. Naišli smo i na štosne recepte koji buču stavljaju u drugi kontekst. Primjerice, naišli smo na pisane tragove da se buča kiselila s voćem, radili su sušenu buču, buče kuhane u mlijeku te smo naišli na kolač od buče iz 1854. godine. Interesantni su to recepti koji su mene posebno zainteresirali pa smo danas pripremili ta jela koja se nekada spominju i koja su ovom kuharicom objavljena – rekao je Crleni.

Na predstavljanju su nazočni bili i savjetnica župana, ujedno i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević te zamjenik župana Tomislav Paljak kao i veliki broj gostiju, vlasnika OPG-a i proizvođača bučinog ulja.