FOTO:„Tradicijska kuharica“ kojom se žele sačuvati zaboravljeni okusi naše bogate prošlosti

Radi očuvanja gastronomske baštine našega kraja predstavljena je županijska knjiga recepata „Tradicijska kuharica“ kao nastavak prošlogodišnje knjige recepata nazvane „Varaždinsko bučino ulje“.

Kuharicu, kojom se žele probuditi i sačuvati zaboravljeni okusi naše bogate prošlosti, predstavili su danas u Hotelu Turist župan Varaždinske županije Radimir Čačić i Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza.

Nakon uvodnih riječi pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutina Vinceka. Prisutnima se obratio i župan Varaždinske županije Radimir Čačić. Tim povodom napomenuo je da je opet u fokusu buča i bučino ulje. Naveo je, također, da ništa nije vrednije od kuhinje naših majki, odnosno od prenošenja tradicijske kuhinje s naraštaja na naraštaj pa je tako došlo i do ideje oko izrade jedne ovakve kuharice.

- Tradicijska kuhinja i taj prijenos znanja i iskustava lako je prepoznati u svakoj obiltelji. U svakoj se kući prenose i čuvaju knjige recepata baka i prabaka. Varaždinsko bučino ulje, koje je inače dobilo zaštitu izvornosti na razini Republike Hrvatske, trenutno je u procesu europske zaštitite, te treba naglasiti kako je to prvo i jedino takvo bučino ulje u Hrvatskoj. Upravo je to bučino ulje dio cijele kulinarske tradicijske priče. U toj knjizi recepata koju danas promoviramo nalaze se recepati koje su naši vrhunski kulinarski stručnjaci prepoznali kao nešto što ima posebnu vrijednost i što može biti zanimljivo za sve naše vrijedne kuharice i kuhare – rekao je župan Čačić.

Predstavljena knjiga recepata „Tradicijska kuharica“ obuhvaća 19 recepata, a najstariji je iz 1854. godine.

Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza istakuno je kako je kuharica nastavak projekta vezanog za varaždinsko bučino ulje. Rekao je i da će ovim receptima svatko, tko voli kuhati i kome je kuhanje terapija od stresa, iznenaditi sebe, svoje ukućane i prijatelje ako pripravlja hranu prema ovoj kuharici. Damir Crleni je u svom obraćanju naglasio kako je cilj izdavanja kuharice bila provjera prvog pojavljivanja imena „buča“.

- Cilj nam je bio dublje zagrepsti u srž i godine iza nas. Željeli smo provjeriti kada se prvi puta buča počela pojavljivati u kuhinji. Nismo naišli na pisane recepte već na načine kako se buča primjenjivala u kuhinji, recimo u godinama kada je bilo slučajeva pomankanja hrane. Naišli smo na opise kako se s bučom lakše preživljavalo. Naišli smo i na štosne recepte koji buču stavljaju u drugi kontekst. Primjerice, naišli smo na pisane tragove da se buča kiselila s voćem, radili su sušenu buču, buče kuhane u mlijeku te smo naišli na kolač od buče iz 1854. godine. Interesantni su to recepti koji su mene posebno zainteresirali pa smo danas pripremili ta jela koja se nekada spominju i koja su ovom kuharicom objavljena – rekao je Crleni.

Na predstavljanju su nazočni bili i savjetnica župana, ujedno i predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević te zamjenik župana Tomislav Paljak kao i veliki broj gostiju, vlasnika OPG-a i proizvođača bučinog ulja.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.