FOTO Oni ne mogu bez Drave: Uz Svjetski dan voda čistili na obali, ali i - pod vodom Foto: KPA Drava

FOTO Oni ne mogu bez Drave: Uz Svjetski dan voda čistili na obali, ali i - pod vodom

Varaždinske vijesti | 23.3.2019. u 15:22h | Objavljeno u Društvo

Članovi Kluba podvodnih aktivnosti Drava, Kajak kanu kluba Varteks i Rafting kluba Matis danas su kod dravske Špice obilježili Svjetski dan voda.

Klubovi koji, kako sami kažu, ne mogu bez vode, tj. Drave i njezinog toka, sudjelovali su u zajedničkoj akciji s ronilačkim klubovima iz Slovenije koji su istovremenim zaronom u rijeku Dravu i sličnim eko-akcijama obilježili ovaj dan.

Kakajaši i raftingaši svojim su se čamcima spustili od "Zelene struge" do Špice kod dravskog kupališta i počistili Dravu i njenu obalu, a ronioci su pak zaronili na samoj Špici i uz obalu kupališta te počistili i podvodni dio.

- Svjetski dan voda u svijetu obilježava se 22. ožujka s ciljem podizanja svijesti javnosti i skretanja globalne pozornosti na značaj i važnost vode te promicanja održivog korištenja postojećih vodnih resursa. Globalno gledano, 70% vode se koristi u poljoprivredne svrhe (najviše za navodnjavanje), 20% koristi industrija za proizvodnju i dobivanje energije, dok se preostalih 10% koristi za domaću uporabu. Danas 2.1 milijardi ljudi živi bez sigurne pitke vode kod kuće, što utječe na njihovo zdravlje, obrazovanje i život. Voda u takvim područjima nije zaštićena od onečišćenja, jer se oko 80% otpadnih voda vraća natrag u prirodu bez dodatnog tretmana - upozorili su članovi triju klubova.