FOTO Oaza mladih u Varaždinu: Hladoveena se pokazala punim pogotkom

Varaždinske vijesti | 16.7.2019. u 20:58h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Više od 300 posjetitelja prošlo je dvorištem varaždinskog Centra za mlade u Preradovićevoj ulici, gdje je od 23. lipnja do 12. srpnja trajao zabavno-edukativan ljetni program pod nazivom "Hladoveena", u organizaciji inicijative Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022., Udruge mladih V.U.K. i Filmsko-kreativnog studija VANIMA, uz potporu Savjeta mladih Grada Varaždina i podršku Turističke zajednice grada Varaždina.

Hladoveena je otvorena 23. lipnja predstavom "Žena godine“ na sceni GLLUGL. Riječ je o tekstu mlade međimurske spisateljice Kristine Štebih, a u predstavi glume Sunčana Zelenika-Konjević i Barbara Rocco. Filmski program u organizaciji Filmsko-kreativnog studija VANIMA u suradnji s Restartom bio je sastavljen od ovogodišnjih naslova iz projekta KineDok. KineDok je zajednički projekt sedam europskih filmskih organizacija za alternativnu distribuciju kreativnih dokumentaraca. Tako je Varaždin bio jedan od 21 grada u Hrvatskoj u kojima su posjetitelji imali prilike vidjeti europske dokumentarne filmove iz navedenog projekta.

Od 1. do 11. srpnja održane su i 15. Ljetne filmske radionice na kojima je sudjelovalo četrdesetak sudionika svih dobnih skupina. Voditelji VANIME održali su radionicu animiranog filma za djecu, a u sklopu projekta "Svi smo mi kultura“ održane su radionice eksperimentalnog filma za mlade i animiranog filma za odrasle. Radionicu eksperimentalnog filma vodio je Marko Mikšić iz udruge Izvan fokusa, a suradnik mu je bio Ivan-Stjepan Lucić, dok je radionicu animiranog filma za odrasle osmislila i vodila osnivačica i voditeljica VANIME Dubravka Kalinić Lebinec.

Dvorište Centra za mlade u Preradovićevoj treći je put bilo otvoreno za javnost za vrijeme 5. Festivala varaždinskih dvorišta. Članovi Udruge mladih V.U.K. preko projekta "Mladi bude Varaždin“ organizirali su za tu priliku buvljak društvenih igara, uz glazbu DJ Venoma, dok je mladi varaždinski umjetnik Ivan Mladenović u dvorištu napravio novi mural. Festivalu su se priključili i članovi udruge Varaždinski biciklisti svojom Biciklopopravljaonom.

No, najviše pažnje javnosti svakako je privukao glazbeni program Hladoveene. Svojim psihodeličnim riffovima i stoner energijom domaću je publiku prvi vikend razbudio mladi varaždinski bend Sten Mol, a potom rap'n'roll miksom rasplesao DJ nKLe. Drugi vikend nastupila je varaždinska kantautorica Tena Rak koja nastupa pod umjetničkim imenom ŠećeЯ. Sama na improviziranoj pozornici, uz minimalnu rasvjetu i glas kao najizražajniji instrument, Tena je u potpunosti očarala prisutne pjesmama sa svojeg samostalnog albuma Varijacije na tugu. Istu je večer nastupio E-Base, kultni DJ i producent iz kojeg stoji 12 godina klasičnog glazbenog obrazovanja te nastupi na velikim događanjima poput berlinskog Love paradea, MTV Summer Tour Partyjima, zagrebačkom koncertu grupe Faithless itd.

Posljednji vikend i završni party Hladoveene pripao je funky, soul and rare groove hitovima na vinilu koje je birao uvijek odličan duo Fankotonera.

- Jako smo zadovoljni odazivom Varaždinaca i Varaždinki koji su kvalitetne programe, dobre domaće bendove i glazbenike te opuštenu atmosferu u uređenom dvorištu Hladoveene prepoznali u kratkom roku. Plan je da i iduće godine organiziramo Hladoveenu, ali se nadamo i većoj podršci lokalne zajednice u kreativnom, ali i novčanom obliku – ističu organizatori Hladoveene.

Iako je Hladoveena završila, dobre vijesti stižu nam od inicijative Varaždin za Europsku prijestolnicu mladih 2022. Naime, tijekom ovogodišnjeg Špancirfesta spremaju nam novu zonu pod imenom KVART.

- Stoga, ako želite sudjelovati u pregršt zabavnog i kreativnog programa te družiti se uz odlične koncerte – vidimo se u KVART-u! - poručili su organizatori.

Hladoveena_2.JPG

Hladoveena_5.JPG

Hladoveena_6.JPG

Hladoveena_7.JPG

Hladoveena_10.jpg