Cijepljenje protiv bjesnoće svake dvije ili tri godine: peticija urodila uspjehom

Varaždinske vijesti | 14.1.2021. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

Peticija Prijatelja životinja urodila uspjehom te Udruga pozdravlja novu odluku Ministarstva poljoprivrede kojom se ističe da se psi moraju cijepiti u skladu s uputom proizvođača cjepiva.

Nakon što je prije četiri godine pokrenula peticiju da cijepljenje pasa protiv bjesnoće bude obavezno u trajanju određenom uputama proizvođača cjepiva, a ne svakih godinu dana, Prijatelji životinja pozdravljaju dugo očekivanu novost koju donosi Ministarstvo poljoprivrede Naredbom o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021. godini.

Za razliku od dosadašnje obaveze cijepljenja protiv bjesnoće pasa starijih od tri mjeseca svake godine, sada je propisano da u putovnicu za kućne ljubimce i aplikaciju Lysacan mora biti upisan rok valjanosti cijepljenja u skladu s uputom proizvođača cjepiva.

- Ovo je velika vijest za sve skrbnike pasa. Konačno imamo logičnu odredbu da je cijepljenje pasa protiv bjesnoće obavezno svake dvije, pa i tri godine, koliko većina cjepiva i osigurava imunost -  kažu iz udruge Prijatelji životinja.

Pojašnjavaju da su skrbnici pasa u Hrvatskoj dosad bili dužni cijepiti svoje pse protiv bjesnoće svakih 12 mjeseci, što im je stvaralo nepotrebne troškove, a pse nije dodatno štitilo. Naime, vodeća svjetska organizacija koja okuplja veterinare malih životinja, WSAVA, već je ranije izdala smjernice kojih se pridržava većina država članica EU-a, a prema kojima bi pse trebalo samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva. Prijatelji životinja upozoravali su na apsurd da neki cijepe svoje pse prekomjerno, svake godine, dok neki psi nisu cijepljeni ni jedanput.

- Godinama se zalažemo da veterinari, veterinarska inspekcija, komunalni redari i lokalne zajednice provode sustavnu kontrolu cijepljenja i mikročipiranja pasa koja bi obuhvatila sve pse u Hrvatskoj. Nažalost, u praksi takva kontrola izostaje. Jedan dio građana potpuno izbjegava cijepljenje i mikročipiranje pasa, i upravo je njihova neodgovornost i kršenje zakona uzrok porasta broja napuštenih životinja. Stoga smatramo i da se mikročipiranje štenaca ne bi trebalo vezati uz prvo cijepljenje protiv bjesnoće kada navrše 90 dana, kao što je to sada, već apeliramo na Ministarstvo poljoprivrede da učini daljnji pozitivni korak i propiše da psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije 45 dana od dana rođenja, dakle, prije prvog cijepljenja - predlažu Prijatelji životinja.

Navode da naglasak treba biti na sveobuhvatnoj, temeljitoj i strogoj kontroli i provedbi zakona, osobito mikročipiranja pasa, što je jedini učinkovit način bolje procijepljenosti, kao i smanjenja broja napuštenih pasa.

- Redovito podsjećamo sve lokalne zajednice da ispune svoje zakonske obaveze i provjere jesu li svi psi na njihovim područjima označeni mikročipom. Kada svi psi budu mikročipirani, bit će jednostavno provođenje kontrole cijepljenja, a to je još važnije sada, u situaciji kada je obaveza cijepljenja pasa protiv bjesnoće svake dvije do tri godine - navode iz Udruge.

Većina zemalja zapadne i srednje Europe slobodna je od bjesnoće još od prijelaza u 21. stoljeće. Zadnji slučaj bjesnoće u Hrvatskoj zabilježen je u proljeće 2014., nakon samo tri godine od početka provedbe nacionalnog programa oralnog cijepljenja protiv bjesnoće. Prijatelji životinja pozivaju lokalne zajednice i građane na postupanje u skladu sa zakonom i na odgovornu skrb o životinjama u cilju zaštite javnoga zdravlja, zdravlja životinja i smanjenja napuštanja životinja.