Čak dvije varaždinske ekipe kuhara među najuspješnijima na "Plitvičkoj rapsodiji"

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Čak dvije varaždinske ekipe kuhara među najuspješnijima na "Plitvičkoj rapsodiji" Foto: HKS

Jučerašnjom svečanom večerom u Hotelu Jezero na Plitvičkim jezerima završena je "Plitvička rapsodija", drugo kolo Hrvatskog kuharskog kupa. Kulinarsko natjecanje u prekrasnom okruženju Nacionalnog parka Plitvička Jezera održano je po prvi put u organizaciji NP Plitvička jezera i Hrvatskog kuharskog saveza.

Dvodnevna manifestacija započela je u petak, 1. ožujka kada su sudionici nakon kratkog posjeta Nacionalnom parku počeli pripremali tri slijeda za svečanu večeru. Zadatak je bio pripremiti svečanu hladnu platu od svinjskog buta, base (Lički meki sir) i garniture od korjenastog povrća, glavna jela od buta buše (autohtono domaće ličko govedo) te deserte od meda, šljiva i svježeg sira. Nezahvalan zadatak ocjenjivanja jela pripao je Miroslavu Dolovčaku, Branku Žufiki i Draganu Viskoviću.

Neposredno prije početka službenog proglašenja pobjednika ovogodišnjeg natjecanja okupljene su pozdravili ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička Jezera, Tomislav Kovačević i dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Dražen Đurišević. Oni su kasnije najboljim kuharima uručili i vrijedne nagrade za prikazano kulinarsko umijeće kojima su oduševili goste večere.

S autohtonim ličkim namirnicama najbolje su se snašle domaće snage. Pobjedu u ukupnom poretku ostvarili su Dario Špehar s pomoćnikom Igorom Jularićem predstavljajući Hotel Jezero i Ličku kuću. Uvjerljivim pobjedama u predjelu i glavnom jelu te izvrsnim drugim mjestom u desertom, slavili su ispred dvije varaždinske ekipe. Drugo mjesto pripalo je tako dvojcu iz varaždinskog Park Boutique hotela Nikoli Domisloviću i Dinku Tomašiću, dok su treće mjesto osvojili Marin Sambolek i Dario Rodeš iz hotela Turist. Atraktivan i bogat buffet stol upotpunjen je radovima Roka Matkovića, člana Sekcije za kulinarsku artistiku, koji je animirao goste večeri izradom aranžmana od voća i povrća.

- Namjerno smo za propozicije natjecanja odabrali namirnice ovog kraja. Buša je govedo koje nije veće od metra i deset, dvadeset centimetara. Drugačije je ostalih goveda te mu nije potrebno toliko hane kao tipičnom govedu, zato je i preživjelo u ovom ličkom kraju. Moram priznat da su mi se ostali natjecatelji povjerili kako su očekivali žilavije meso i da su svi do jednog bili oduševljeni kvalitetom namirnice koju smo im osigurali za ovo natjecanje. Nadamo se da bi se s vremenom uzgoj povećao a uzgajivači povećali svoje tržište od samo ličkog kraja. Drago mi je da su se kolege imale upoznati s ovim namirnicama – istaknuo je Špehar u pobjedničkom govoru.

"Kuharska karavana" u obliku Hrvatskog kuharskog kupa seli već krajem ožujka u Bjelovar, gdje će se održati treće kolo.

Plitvička_rapsodija_2019_2_21.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_2_22.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_2_32.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_2_40.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_2_70.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_2_97.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_3_04.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_4_008.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_4_080.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_4_099.jpg

Plitvička_rapsodija_2019_4_035.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.