Akcija "Ulicama Varaždina": Sudjelovalo 180 izviđača iz Varaždina, Zagreba, Lepoglave, Koprivnice... Foto: Odred izviđača Sirius

Akcija "Ulicama Varaždina": Sudjelovalo 180 izviđača iz Varaždina, Zagreba, Lepoglave, Koprivnice...

Varaždinske vijesti | 22.10.2019. u 18:50h | Objavljeno u Društvo

U subotu, 19. listopada, u organizaciji Odreda izviđača “Sirius”, po dvadeset i drugi puta uspješno je organizirana tradicionalna akcija “Ulicama Varaždina”.

U Varaždinu su se po toplom i sunčanom vremenu i ove godine okupili izviđači, pretežno učenici osnovnih i srednjih škola sjeverne i sjeverozapadna Hrvatske. Na akciji je sudjelovalo oko 180 izviđača iz osam izviđačkih udruga iz Zagreba, Lepoglave, Koprivnice, Karlovca, Sv. Martina pod Okićem, Samobora, Krapine, Varaždina i Čakovca.  Otvaranje i zatvaranje akcije odvijalo se na prostorima V. Osnovne škole u Varaždinu.

Osnovni cilj akcije je bio upoznavanje znamenitosti grada Varaždina te snalaženje u njemu. Također, kao jedan od ciljeva akcije je bila promocija Grad Varaždina kao jedne od značajnijih turističkih destinacija kontinentalne Hrvatske. I ove godine se u sklopu akcije „Ulicama Varaždina“ održala još jedna aktivnost, a to je međunarodna radioamaterska izviđačka akcija 62. JOTA (Jamboree On The Air) na kojoj su ostvareni kontakti sa izviđačima iz nekoliko europskih zemalja.

U sklopu prijekta Mladi volonter“ sufinanciranog od strane grada Varaždina akcija „Ulicama Varaždina“ okupila je dvadesetak mladih volontera koji su sudjelovali u pripremi i provedbi ove aktivnosti za djecu.

Dvanaest ekipa izviđača i sedam ekipa poletaraca kretale su se po Varaždinu pomoću plana grada s ucrtanim kontrolnim točkama i uputama te su rješavale razne zadatke (vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, igre „Puhni-pukni“, „Nogomet“, „Marinac u akciji“, „Gusjenica s loptom“, brzinski prolaz dijela staze te prenošenje poruke). Starije ekipe su morale proći ukupno četrnaest, a mlađe dvanaest kontrolnih točaka sa zadacima te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu. Aktivno su sudjelovali i izviđački voditelji, prolazeći za njih posebno pripremljenu stazu. Nakon obavljenih zadataka u gradu, izviđači su ručali u restoranu Studentskog centra.

Akcija „Ulicama Varaždina“ je dijelom natjecateljskog karaktera pa su poznati i pobjednici u starijoj kategoriji. Tako je prvo mjesto osvojile ekipa Odreda izviđača „Okić“ iz Sv. Martina pod Okićem, drugo mjesto ekipa Odreda izviđača „Medvedgrad“ iz Zagreba dok je treće mjesto osvojila druga ekipa Odreda izviđača „Okić“.

Organiziranje akcije potpomogli su Grad Varaždin putem sufinanciranja projekata "Mladi volonter“ i "Eko-Scout – građanski odgoj kroz izviđačke metode i program“, Varaždinska županija, V. Osnovna škola Varaždin te poduzeće ELKOM Nord GmbH.

raph7259.jpg

raph7247.jpg

raph7229.jpg

raph7218.jpg

IMG_6143.jpg