Advent u Varaždinu ipak će se održati, gradom će patrolirati COVID redari Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Advent u Varaždinu ipak će se održati, gradom će patrolirati COVID redari

VV | 16.11.2020. u 09:54h | Objavljeno u Društvo

- Ovogodišnji Advent u Varaždinu, od 27. studenog do 6. siječnja 2021., neće biti kakav pamtimo prošle godine kada smo zabilježili iznimno dobre rezultate i povećanje broja dolazaka što domaćih, tako i stranih gostiju. Kako živimo u "novom normalnom", tako smo program Adventa prilagodili epidemiloškim mjerama. Uredit ćemo povijesnu gradsku jezgru tako da građani osjete dio blagdanske atmosfere. Ugostiteljska ponuda bit će na Korzu i Stančićevom trgu, no zbog aktualne situacije vezane uz COVID-19 bit će smanjena i prilagođena. Svi ugostitelji morat će se strogo pridržavati epidemioloških mjera, od držanja razmaka, nošenja maski do dezificijensa, a imat ćemo i COVID redare koji će sve kontrolirati. Bude li potrebno, Grad Varaždin će dodatno mobilizirati civilnu zaštitu. Strogo će se paziti. Izlagački prostor s prigodnom božićnom prodajom bit će u Gajevoj ulici i to u puno manjem opsegu u ondosu na prošlu godinu, a na Trgu Slobode će izlagati varaždinski obrtnici. Svi se moraju pridržavati epidemioloških mjera, a zabavnog i glazbenog programa neće biti - najavila je Jelena Toth, direktorica TZ Grada Varaždina na konferenciji za novinare u ponedjeljak na kojoj je predstavljen ovogodišnji Advent.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica poručila je kako su zbog epidemiološke situacije do zadnjeg trena je bilo neizvjesno hoće li se moći uopće organizirati ovogodišnji Advetn.

- Epidemiološka situacija nije dobra, ali smatramo da život ne smije stati. Zato smo odlučili uzeti "srž" adventa i građanima odlučiti ponudi dio programa. To uključuje i klizalište, koje će umjesto na Starom gradu biti organizirano na Kapucinskom trgu. Postoji nekoliko razloga zbog kojih smo odlučili klizalište preseliti na Kapucinski trg, a jedan od njih je da je mini klizalište lakše organizirati na tom prostoru sukladno epidemiološkim mjerama - poručila je zamjenica varaždinskog gradonačelnika.

Predrag Ciglar, direktor Gradske tržnice Varaždin rekao je kako će klizalište biti površine 700 kvadrata.

- Čak će i iznajmljivanje klizaljki biti na otvorenom kako bi smanjili mogućnost širenja zaraze, strogo će se kontrolirati broj klizača, a bit će organizirana i škola kliizanja - rekao je Ciglar i najavio kako počinju radovi na izgradnji klizališta koje bi trebalo biti otvoreno do 4. prosinca.

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Zlatan Avar najavio je stroge kontrole.

- Kontrolirat ćemo broj ljudi na klizalištu i kod ugostiteljskih objekata kako ne bi bilo grupiranja - najavio je Avar i zamolio građane da pravilno nose maske, drže razmak i koriste dezificijense.
Na pitanje što je s proslavom dočeka Nove godine, Avar je rekao kako su o tome razgovarali, ali s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, teško da će ove godine biti organiziranog dočeka Nove godine.
- Novogodišnja utrka je još upitna, ali dočeka Nove godine sigurno neće biti - poručio je Avar.