14. spust VukoVaraždin: Dravom i Dunavom u spomen na poginule i nestale branitelje

J.Š./Varaždinske vijesti | 21.6.2019. u 15:59h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski branitelji i ove godine, 14. spustom VukoVaraždin, spajaju dva grada prijatelja – Varaždin i Vukovar. Danas, 21. lipnja, čamcima su krenuli rijekom Dravom, od Donje Dubrave do Aljmaša, a potom Dunavom do Vukovara. Dolazak u Vukovar je predviđen 26. lipnja, a tamo će se zadržati do 29. lipnja.

Varaždin i Vukovar povezani su neraskidivim vezama iz dana obrane Hrvatske. U ljeto 1991. prvih 100 policajaca PU Varaždin upućeno je u pomoć novoformiranoj policijskoj upravi Vukovar. Nakon toga smijene su se odvijale svakih 15 do 18 dana i ukupno je do jeseni angažiran 1.121 policijski službenik. Posljednja grupa, nazvana Zasebna policijska postrojba, koja je došla na smjenu 11. rujna 1991., doživjela je najveća stradavanja. Od 185 policijskih službenika, njih 21 je poginuo, pet nestalo, a 66 je teže ili lakše ranjeno. 20. studenog 1991., nakon predaje, u srpske koncentracijske logore (Stajićevo, Begejci, Sremska Mitrovica, Niš i vojno-istražni zatvor u Beogradu) odvedeno je 119 pripadnika Zasebne postrojbe.

Specijalna jedinica policije „Roda“ pokušala je proboja u Vukovar. Poginula su četvorica pripadnika postrojbe, a jedan je nestao. Nenad Šantek, pripadnik zasebne policijske postrojbe Policijske uprave varaždinske u obrani Vukovara u Domovinskom ratu i zatočenik srpskog logora, istaknuo je da se spust Dravom održava već 14 godina, a razlozi su trostruki.

– 26 naših pripadnika je poginulo i spajanjem Varaždina i Vukovara rijekom Dravom odajemo počast našim suborcima. To je svojevrsno hodočašće i održavanje uspomene na Domovinski rat i Vukovar. Drugi razlog je što su Varaždin i Vukovar prije dvije godine postali gradovi prijatelji tako da imamo dodatni razlog da promičemo to prijateljstvo. Treći je razlog da što više ljudi čuje istinu o Domovinskom ratu pa svake godine imamo i nekoliko novih sudionika, koje u šali zovemo „gušteri“. Iz prve ruke saznaju o Domovinskom ratu – kazao je Šantek te dodao da se ovim spustom promoviraju ljepote i zaštita rijeke Drave, a sudionici uživaju u boravku u prirodi.

U Donjoj Dubravi je bio i saborski zastupnik Anđelko Stričak i sam pripadnik Specijalne jedinice policije Roda.

– Najprije bih organizatorima spusta Zasebnoj policijskoj postrojbi Vukovar '91. i Hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora podružnica Varaždinska županija, a posebno gospodinu Šanteku čestitao na entuzijazmu da 14. godinu za redom organiziraju ovaj spust. Osim što povezuje gradove prijatelje Varaždin i Vukovar, spust za cilj ima i baštiniti doprinos varaždinskih branitelja u Domovinskom ratu. Naime, krajem lipnja 1991. godine upravo su policajci PU varaždin upućeni na istok domovine, u pomoć gradu heroju Vukovaru u čijoj obrani su ostali do zadnjeg dana. U srijedu se očekuje da spust stigne do Vukovara, a tada će se u Hrvatskom saboru na dnevnom redu naći prijedlog Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu. Stoga ovaj spust šalje, između ostalog, i poruku da se u potragu za nestalima uključe svi, i institucije i pojedinci. Druga je poruka o mogućnosti plovnosti rijeke Drave te o njezinoj ljepoti zbog koje je uvrštena u prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav – rekao je Stričak.

Podršku sudionicima spusta dao je i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac.

– Zahvaljujem braniteljima što pronose istinu o Domovinskom ratu. Smatram da je izuzetno važno poznavati prošlost kako nam se nešto takvo ne bi ponovilo. Zato je važno o tome govoriti novim naraštajima, širiti istinu o patnjama i stradavanjima u Domovinskom ratu, istinu o tome tko je bio agresor, a tko žrtva – poručio je Runac.

Na polasku 12 sudionika spusta za Vukovar bili su i načelnik PU varaždinske Predrag Benčić te načelnik Općine Donja Dubrava Marijan Varga.
Dionice spusta VukoVaraždin su: 21.6. D.Dubrava-Križnica od 243. km nizvodno do 172. km; 23.6. Križnica-Sopje od 172. km do 117. km; 24.6. Sopje-Nard od 117. km do 43. km; 25.6. Nard-Aljmaš od 43. km do 0 km, ušće Drave u Dunav; 26.6. Aljmaš-Vukovar Dunavom 35 km; Kamp na Vučedolu do povratka 29.6.