Zbog koronavirusa manje posjetitelja na "Srebrnoj cesti", tradicionalnoj večeri poezije posvećene Krklecu Foto: Ilustracija

Zbog koronavirusa manje posjetitelja na "Srebrnoj cesti", tradicionalnoj večeri poezije posvećene Krklecu

Julijana Marčec | 4.8.2020. u 19:43h | Objavljeno u Društvo

U atriju Staroga grada prošlog je petka, 31. srpnja, održana tradicionalna književna večer posvećena Gustavu Krklecu "Srebrna cesta". 

Ovogodišnje, dvadeseto izdanje organiziralo je Varaždinsko književno društvo u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina. U ugodnom ambijentu atrija svoje je stihove posvećene ovom važnom hrvatskom književniku predstavilo dvadesetak autora.

Članovi Varaždinskog književnog društva i ove su godine svojim pjesmama nastojali zabaviti publiku, jer je tema kao i svih ovih godina bila slobodna, no pjesme su morale biti šaljive. Nakon što je na početku ovogodišnjeg susreta u atriju Slađana Benkus pročitala Krklecovu pjesmu "Srebrna cesta", tajnik društva Tugomir Orak podsjetio je na stvaralaštvo književnika kojem je posvećen ovaj tradicionalni susret.

- Ovu smo priredbu prvi put organizirali 2000. godine na inicijativu člana Varaždinskog književnog društva i poznatog varaždinskog pjesnika Tomislava Ribića. Veseli me da se ona uspjela održati sve do danas – rekao je Orak.
Orak je tom prigodom podsjetio kako na Srebrnoj cesti svake godine sudjeluje dvadesetak autora, no broj posjetitelja na priredbi, na kojoj se uvijek tražilo mjesto više, ove je godine bio bitno manji zbog koronavirusa. No, kako su za ovu jubilarnu književnu večer odabrali šaljive pjesme s poučnim završetkom, publika se u atriju i opustila i nasmijala.

Varaždinska pjesnikinja Zlata Bogović, koja na Srebrnoj cesti sudjeluje od njenih prvih izdanja i ove se godine rado prijavila te je publici pročitala svoju pjesmu koja dosad nije bila izvedena – Kak je žmehko biti star.

- Varaždin nije samo grad cvijeća, baroka i glazbe, nego i poezije i proze – rekla je pjesnikinja Zlata Bogović i dodala kako nam u ovim teškim vremenima treba šaljivih sadržaja i humora, te da je veseli što je Srebrna cesta doživjela svoje dvadeseto izdanje.
Da je riječ o sjajnoj priredbi na kojoj rado sudjeluje rekao je i Darko Foder, ivanečki pjesnik mlađe generacije.

- Pohvalno je da je ova priredba održala svoj kontinuitet i da se tako čuva sjećanje na Gustava Krkleca, a posebno je važno što se njeguje način na koji je taj važni hrvatski književnik stvarao – rekao je Foder dodajući kako je on za ovaj susret odabrao svoju pjesmu „Blage.”
Šaljive stihove dvadesetak autora u atriju Staroga grada na 20. Srebrnoj cesti svojim su nastupom upotpunili mladi glazbenici – sopranistica Gabriela Hrženjak i pijanist Patrik Zamuda.