Uoči izvedbe Carmine Burane susret sa sopranistica Ivanom Lazar, varaždinskom snahom Foto: Ilustracija

Uoči izvedbe Carmine Burane susret sa sopranistica Ivanom Lazar, varaždinskom snahom

Željko Slunjski | 14.9.2019. u 11:59h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Uglednu solisticu Opere zagrebačkoga HNK, Ivanu Lazar, u novije je vrijeme lakše susresti na varaždinskim, nego zagrebačkim ulicama. Naime, sa suprugom Krešimirom, vrsnim violončelistom i v.d. šefom Varaždinskoga komornog orkestra, u potrazi je za rješenjem stambenoga pitanja u baroknome gradu. To više što je barok njezina glazbena ljubav, razdoblje čije stvaralaštvo voli,  jer „barok je moja prva ljubav i njemu ću se uvijek vraćati. Osim što mi pročišćava glas, blagotvorno djeluje i na moj um. Sve ono što mi možda opera uzme u emotivnom smislu, barok mi vrati i napuni mi baterije“.

- U fazi smo traženja odgovarajuće kuće i već imamo neke favorite. Gradili bismo, ali kako bliže centru nema gradilišta, opcija nam je i starija nekretnina uz obnovu- kaže varaždinska snaha  koja u novije vrijeme niže uspjeh za uspjehom, uvrstivši se među najbolje solistice Zagrebačke opere.

Čarobna Kraljica noći

Prvoga srpanjskoga dana, na svečanoj dodjeli nagrada HNK za najbolja umjetnička ostvarenja, Ivana je primila Nagradu „Marijana Radev“, o čemu je odlučilo tročlano povjerenstvo u kojemu su bili glazbeni kritičari Jagoda Martinčević, Branimir Pofuk i muzikologinja  Zrinka Matić. Nagrada joj je s punim opravdanjem pripala za paklenski tešku ulogu Kraljice noći u Mozartovoj „Čarobnoj fruli“.

- Potpuno neočekivano, Nagrada “Marijana Radev” došla je kao  potvrda struke da se sva muka ovoga posla isplatila. Uloga Kraljice noći zahtijeva čeličnu disciplinu i živce, hrabrost i ustrajnost. Na kraju sam imala najviše problema sa psihološkim aspektom uloge jer mi zlo na sceni nikako ne leži, ali sam i to savladala prodirući u kutke podsvijesti za koje čak nisam znala  da postoje – navodi Lazar.

Prije toga događaja, doživjela je trenutke kakve svaki umjetnik priželjkuje. Naime, nakon izvedbe opere Nikola Šubić Zrinjski, kojom je 30. svibnja  obilježeno 25 godina posljednjega scenskoga uprizorenja u HNK, izvođači su doživjeli stajaće ovacije. Ivana je pjevala ulogu Jelene. Slijedio je i operni spektakl na zagrebačkome Trgu kralja Tomislava u sklopu festivala Zagreb Classic, a 7. rujna  na svečanoj izvedbi prve hrvatske opere „Ljubav i zloba“ Vatroslava Lisinskog, ispred zgrade HNK, Ivana je pjevala ulogu Ljubice. Tako joj je i nova kazališna sezona počela obećavajuće. K tome, Ivana će 14. rujna u varaždinskoj Areni sudjelovati u koncertu na otvorenome odnosno izvedbi kantate Carmine burane Carla Orffa, što je zajednički projekt „Drava nas spaja“. Kao organizatori sudjeluju Koncertni ured Varaždin, Chorus anglicus, Konservatorij za glasbo in balet  iz maribora i varaždinska Glazbena škola.

Napokon  Lucia Lammermoorska

- Sezona će mi biti burna, ali joj se beskrajno veselim! Posebice premijeri  Donizetijeve “Lucije di Lammermoour” koju ću, nakon Rijeke, konačno pjevati i u Zagrebu - ističe.  

Da bi se izdržalo valjalo je ljetos „napuniti baterije“ i dobro se odmoriti. Kao i svake godine, obitelj se odmarala na  Pelješcu uz plavo more, plavo nebo i plavac mali.

- Nakon Pelješca proveli smo nekoliko dana  na Vlašić planini u srednjoj Bosni, jer mi je već  dugo bila želja doživjeti ljeto na planini. Obvezni je bio i odlazak   u moje rodne Ljepunice kod Tuzle, druženje s  tatom i odlazak na hodočašće za Veliku Gospu u Breške, na padinama Majevice, trinaestak kilometara od Tuzle- kaže operna pjevačica prije koje su ulogom Kraljice  noći u HNK briljirale varaždinske sopranistice Vlatka Oršanić i Lana Kos, kojoj je ta uloga bila i operni debi.

Ivaninu Kraljicu noći doživjeli su i Sarajlije.

-  Neizmjerno sam bila sretna kad su me kolege iz Sarajeva zvali da nastupim u njihovoj produkciji “Čarobne frule”, to više što  sam iz Tuzle i moji prvi operni koraci  vezani su za Sarajevo. Ganutljivo je bilo  vidjeti  dobre prijatelje i sa njima dijeliti scenu. Kuriozitet ove predstave je što su  svi sudionici iz BiH, a uz režisera, uspjehu predstave pridonio je maestro  Josip Šego, rođeni  Sarajlija, a danas stalni dirigent zagrebačkoga HNK- pripovijeda nekadašnja zagrebačka studentica solo pjevanja koja je magistrirala  na poslijediplomskom studiju kod varaždinske sopranistice prof. Lidije Horvat Dunjko. 

Znajući kako je Ivana  istaknuta interpretatorica baroknoga glazbenoga repertoara, najčešće u suradnji s Hrvatskim baroknim ansamblom i ansamblom Camerata Garestin,  spominjemo joj Varaždinske barokne večeri.

Varaždinska barokna atmosfera

- Obožavam taj festival, atmosferu u gradu u kojemu sve vrvi od sjajnih ansambala i koncerata, gdje barokni prostori Varaždina zasjaju i zazvuče u punom sjaju i kao da nas vraćaju u davna vremena. Neke od najljepših uspomena sa koncerata nosim sa VBV-a, što sa ansamblom Camerata Garestin, što sa maestrom  Anđelkom Igrecom i njegovim mješovitim zborom „Chorus angelicus“- spominje Lazar koja sretno objedinjuje zahtjevne zadaće solistice nacionalne operne kuće, majke i supruge glazbenika.

- Moja je misao vodilja  da u trenutku u kojem jesam, dajem od sebe najbolje što mogu. Svi segmenti mojega života me obogaćuju. Sama sam ih  izabrala i ne bih niti jedan mogla isključiti. Mislim da je dobro i to što sam razvila mehanizam prebacivanja fokusa. To znači da kad izađem iz kuće sam pjevačica, a kad dođem  doma  majka sam i supruga i ne dopuštam  da jedno utječe na drugo - objašnjava sugovornica koju često znatiželjno propitkuju kako funkcionira bračno zajedništvo dvoje vrsnih glazbenika.  

- Glazba je povezala mojega muža i mene, jer smo se kroz zajednički rad upoznali, zaljubili i zavoljeli i ona će uvijek biti nešto što nas vraća na pravi put. Katkad u šali kažem  da se svaki put, kad slušam muža kako svira, iznova  zaljubim u njega! Uživam njegovu potporu u svemu i često on vjeruje u mene i moje sposobnosti više nego ja sama - ističe.

U kuhinji nema tajni.

- U kuhinji smo Krešo i ja pravi kralj i kraljica! Oboje volimo jesti i kuhati, a omiljeni tv program nam je 24kitchen, uz koji se opuštamo nakon napornoga dana. Uz četvero djece i nas dvoje gurmana naša kuhinja je vrlo često pravi pogon! Jedemo sve, no u novije vrijeme  ipak pazimo malo i na liniju. Preskačemo večeru. Pokušavamo jesti po LCHF principu jer treba biti i u dobroj formi za sve te zadaće koje imamo. Sanjamo o velikoj kuhinji u našoj budućoj kući u Varaždinu i podrumu za zimnicu koju ćemo zajedničkim snagama pripremati - zaključuje.  

DDDDD.jpg

Ivana_Lazar.jpg