U srijedu otvorenje izložbe "Vlakom preko granice" u Državnom arhivu u Varaždinu

V.V. | 16.10.2016. u 19:43h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

U srijedu, 19. listopada 2016. u 12 sati otvara se u Državnom arhivu u Varaždinu izložba "Vlakom preko granice / Z vlakom čez mejo".

Izložba obrađuje povijest pruga koje prelaze preko hrvatsko - slovenske granice na području nadležnosti šest arhiva uključenih u projekt: Pragersko - Ptuj - Čakovec - Kotoriba / Varaždin, Zidani Most - Zagreb - Sisak, Čakovec - Lendava, Krapina - Rogatec i Savski Marof - Kumrovec - Stranje.

Izložbom je obuhvaćeno raznovrsno gradivo željezničke tematike kao što su razglednice, fotografije, grafike, tehnička dokumentacija i spisi, uglavnom iz arhivskih, a manjim dijelom iz drugih kulturnih ustanova ili privatnih zbirki. Prezentirano gradivo nastalo je u razdoblju od 1848. do 2014. godine.

Zajednički projekt šest hrvatskih i slovenskih arhiva, skraćeno nazvan SIHER, započeo je 2011. s ciljem razmjene znanja i iskustva, učvršćivanja prekogranične suradnje i organiziranja izložbi i kulturnih projekata. Prva izložba u sklopu projekta SIHER "Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici" organizirana je 2011. i tijekom naredne tri godine obišla je desetak gradova na području Hrvatske i Slovenije.

"Vlakom preko granice", druga zajednička izložba, od lipnja 2015. godine do danas predstavljena je u Štrigovi, Celju, Zagrebu i Ptuju. Nakon Državnog arhiva u Varaždinu nastaviti će put prema Mariboru, a zatim posjetiti i druga naselja kroz koja prolaze spomenute željezničke pruge.

Izložba je nastala u sklopu suradnje tri hrvatska i tri slovenska arhiva: Državnog arhiva u Varaždinu, Državnog arhiva za Međimurje, Državnog arhiva u Zagrebu, Zgodovinskog arhiva Celje, Pokrajinskog arhiva Maribor i Zgodovinskog arhiva na Ptuju.