U HNK premijera karnevalske ljubavne igre Maskerata: kada još možete pogledati novu predstavu? Foto: Facebook/HNK Varaždin

U HNK premijera karnevalske ljubavne igre Maskerata: kada još možete pogledati novu predstavu?

Igor Čolaković | 4.2.2020. u 11:36h | Objavljeno u Društvo

Krležina Maskerata, koja je premijerno izvedena na Sceni Zvonimir Rogoz varaždinskog kazališta u petak, 1. veljače, zanimljiva je i nepretenciozna, mala, a ipak velika predstava, koja je dokazala kako ta rana drama Miroslava Krleže i nakon stotinu godina ima izniman dramski potencijal, ako se postavi na drugačiji, novi i moderni način.

A upravo je to uspjelo mladom i očito vrlo talentiranom redatelju Ivanu Planiniću, koji je ovu karnevalsku ljubavnu igru, adaptirao i dramski tekst proširio Krležinim didaskalijama, te ju je odličnim redateljskim rješenjima učinio ritmičnom, zanimljivom i uzbudljivom.

Kao „nevidljivi četvrti“ u tom ljubavnom trokutu Planinić, kojega mlađe generacije poznaju i kao popularnog televizijskog voditelja, uspio je ponuditi suvremeni izričaj na „tragu pirandelizma“, ostvarivši svojevrsnu „ ekspresivnu pop igru“ koja se, sudeći po velikom aplauzu i čak tri bisa, iznimno dopala varaždinskoj kazališnoj publici.

Uspjehu predstave svakako doprinose i sjajni glumci, koji su se izvrsno snašli u tom konceptu „ulaska i izlaska iz likova“, kao suparnici u ljubavnom trokutu, ali i kao „suautori koji isti taj ljubavni trokut postavljaju i promatraju“. U verbalnom nadigravanju odlično su se snašli izvrsna Hana Hegedušić, kao Kolombina, odličan Marinko Prga, koji igra Don Quixota, i Karlo Mrkša, koji uvjerljivo glumi Pierrota.

Svakako valja pohvaliti i dopadljivu kostimografiju te zanimljivu scenografiju Petre Dančević, kao i koreografiju Ivane Pavlović, te glazbu koju su odabrali Vid Novak Kralj i Nikša Marinović.

Ovu novu predstavu varaždinskog kazališta publika može pogledati 5., 7. i 8. veljače od 20 sati.

Označeno u