U 94. godini preminula varaždinska operna diva Nada Puttar Gold

NL/VV | 28.3.2017. u 12:44h | Objavljeno u Društvo

S velikom žalošću obavještavamo da je danas u jutarnjim satima u 94. godini preminula Nada Puttar Gold, najstarija hrvatska operna diva, koja je rođena u Varaždinu, iz kojeg je krenula u operni svijet nakon II. svjetskoga rata kao prva u nizu uspješnih varaždinskih opernih pjevačica, izvijestio nas je novinar Željko Slunjski, koji je bio i prijatelj Nade Puttar Gold.

Prema riječima prof. Vladimira Kranjčevića, glas Nade Puttar Gold bio je jedan od najvećih hrvatskih opernih glasova XX. stoljeća, s altovskim dubinama i visinama dramskoga soprana, koji joj je omogućavao pjevanje velikog, raznolikog i teškog repertoara, od Verdija do Wagnera, francuskog i slavenskog repertoara. Bila je prva Amneris Splitskoga ljeta, zbog čega je odbila poziv Wagnerovih za nastup u čuvenom Bayreuthu.
Prvu glazbenu poduku stekla je u rodnom Varaždinu. Počela je studirati glasovir u razredu slavnoga Svetislava Stančića, ali je na njegov prijedlog nastavila studij solo pjevanja. Diplomirala je u razredu Lava Vrbanića.

Prošle je godine proslavila 93. rođendan uz riječi:

– Mlađi možda teško razumiju, ali osjećaj da u ovim godinama nisam zaboravljena u rodnome gradu, pridonosi životnoj radosti koja polako blijedi. Meni su moj Seketin i Varaždin sve na svijetu i bit će moje posljednje odredište – znala je.

Označeno u