Tri nove ludbreške teme u 45. broju "Podravskog zbornika"

Varaždinske vijesti | 1.12.2019. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

Početkom prosinca u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Mladen Kerstner“ ludbreška publika upoznat će se novi broj Podravskog zbornika. Popularna edicija izlazi već gotovo pola stoljeća, prvi puta je objavljena 1975. godine od strane Muzeja grada Koprivnice koji je i danas izdavač.

- Put do tiska traje nekoliko mjeseci, od objave poziva za prikupljanje radova u proljeće, predaju radova početkom srpnja, odabira radova, do pripreme, tiska i predstavljanja Zbornika u studenom. Zadnjih nekoliko mjeseci traje jači angažman urednika na peglanju tekstova i slikovnih priloga kako bi Zbornik bio spreman za Dan grada Koprivnice, a potom se predstavlja i publici u Đurđevcu i Ludbregu. Svake godine imamo nove autore s novim temama i to je ono što Zbornik čini malom podravskom enciklopedijom. Za Zbornik su pisali akademici, povjesničari, liječnici, prirodoslovci, restauratori, umjetnici, gospodarstvenici. Tu su i književni prilozi, kao i općinske kronike, fotografije događaja. Zbornik putuje na gotovo 200 adresa u Hrvatskoj i inozemstvu, stoga su autori radova često citirani – kazao nam je prof. Milivoj Dretar, član Uredništva za ludbreško područje.

- Nema nijednog broja u kojem Ludbreg nije zastupljen barem nekim prilogom. Naš grad desetljećima pomaže tiskanje Podravskog zbornika pa tako i 45. broja. Koje su ludbreške teme u ovom broju Podravskog zbornika? Zadnjih godina zastupljeni smo s više članaka po broju. Tu je aktualan, slavljenički prilog o 150. godina rada i djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ludbreg, autora Stjepana Kovačeka. „Žene u ratu, svjedočanstva, sjećanja i zapisi“ autora Milivoja Dretara govori o nesretnim iskustvima žena o Drugom svjetskom ratu. Treći članak dolazi od strane GLOBE ekipe Medicinske škole Varaždin koji su istraživali prisustvo ribljih vrsta u rijeci Plitvici i posljedicama zagađenja voda. Taj će članak predstaviti dvoje mladih učenika-istraživača iz Malog Bukovca - ističu iz Grada Ludbrega.

Predstavljanje novog Zbornika bit će u utorak, 3. prosinca, s početkom u 19 sati, a u predstavljanju sudjeluje i izvršna urednica Vesna Peršić Kovač.

podravski_zbornik.jpeg