Radost nam se dogodi u varaždinskoj Katedrali

Napisao/la: Dr. sc. Zdenka Weber -

Za Sveta tri kralja, blagdan Bogojavljenja, 6. prosinca, održan je u varaždinskoj Katedrali posebno lijep, zanimljiv i uspješan koncert. Zbor varaždinske katedrale Chorus Angelicus, sa svojim utemeljiteljem i dirigentom, uglednim skladateljem Anđelkom Igrecom, katedralnim orguljašem i voditeljem Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije, pjevao je za brojni okupljeni puk na opću radost i zadovoljstvo božićne pjesme koje je skladatelj Anđelko Igrec uglazbio i obradio.

Na početku su izvedeni Glasi veseli, međimurske božićne za sole i zbor, flautu, violu, udaraljke, harfu i orgulje, osam stavaka niza koji započinje pozdravnim Bajanjem, kojim je Mislav Lucić, zvonkim tenorom u nadahnutim stihovima čestitao Božić, a u nastavku su slijedili stavci Vse kršćansko je veselo, O, predragi Jezušek, Hoj, hoj, de si, Jožef moj?, Kakva mi je lepota, Nebojte se pastiri, Jezušek sinek milo plače i Glasi veseli su doleteli. Riječ je individualnom i izvornom ostvarenju skladatelja koji je na narudžbu Zbora HRT-a za ciklus Sfumato 2015. godine uglazbio stihove koje su Jelena Horvat i dr. Vinko Žganec zapisali na područku Preloga, dakle o autohtonim međimurskim napjevima kojima se slavi Božić kao blagdan života, mira, obitelji, darivanja i radosti.

Djelo koje uz vokalne soliste, sjajne pjevače Silviju Habunek, sopran, Nikolinu Virgej Pintar, mezzosopran, Mislava Lucića, tenor i Luku Šopara, bas i  odlično pripremljeni, koncentrirani i intonacijski pouzdani mješoviti zbor Chorus Angelicus, uključuje flautu, violu, udaraljke, harfu i orgulje, a na kojima su vrlo poletno i precizno muzicirali Dijana Bistrović, Hrvoje Philips, Ivan Urli, Mirta Lice i Božica Kopjar, glazba je sasvim posebnog nadahnuća. Naime, Anđelko Igrec, iako rođen u Heidelbergu podrijetlom je iz Međimurja, vrsni je poznavatelj tradicije božićnog bajanja i pjevanja, vrlo nadareni zborski skladatelj i osobito osjetljivi glazbenik kada je riječ o odabiru glazbala.

Upravo zahvaljujući tim značajkama umio je međimurske božićne pjesme, te tako dirljive, duhovite i emocionalno nabijene pučke stihove, glazbeno odjenuti u ruho koje je istovremeno blisko tradiciji, ali i suvremeno, zvukovno rafinirano, dinamički suptilno razrađeno, s posebnim osjećajem za instrumentalni kolorit i solističku boju pojedinog glazbala. U cjelini, slušatelju se pruža izuzetna radost muziciranja svih sudionika izvedbe, osobito pregnuće instrumentalista, karakteristična suzvučja božićnoga slavlja kojim dominiraju razdragana zvona, pjevnost flaute, energija viole, blagost harfe i punoća orguljskoga zvuka. Doista, dojam je blizak primjerice francuskoj suptilnostima poznato pobožnoga Oliviera Messiaena (1908.-1992.), orguljaša i skladatelja, čiji je genij zabilježen u glazbi izrazite kompleksnosti a orguljanje u poznatoj pariškoj crkvi Sainte-Trinité više od 60 godina oplemenjivalo duše vjernika.

Anđelko Igrec svojim Glasima veselim podigao je svojevrsni zvučni spomenik međimurskoj božićnoj baštini, a njegov je zbor sa solistima i instrumentalistima oduševio iskrenim povjerenjem i poštovanjem koje iskazuje prema glazbi svojeg voditelja. U tom su svečanom ozračju zazvučale i Hrvatske božićne, gotovo budnički anagažirana Čestit svijetu, meditativna Gospoja si milostiva i energična Hajdmo, braćo sada, koje je zbor otjepvao a cappela, te na kraju Hrvatske božićne za puk, solisticu (glasovno sigurnu sopranisticu Hanu Ilčić) i zbor, puhače, zvona i orgulje, naslove Radujte se, narodi, Kyrie eleison i Svim na zemlji u obradbi Anđelka Igreca. Posebnom su snagom odzvanjali puhači, Tomislav Ratković i Zvonimir Lazar, trublje, Amina Belovari, rog i Hrvoje Sironić, trombon, dok je brojno okupljeno općinstvo, zajedno s varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom, zapjevalo zajedno s izvođačima, a pod radosnim vodstvom dirigenta Anđelka Igreca, radosno slaveći blagdan Božića.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.