Promocija “Predsmrtnog dnevnika” Igora Mandića u Varaždinu

Pripremio: Mirko Varga | 2.4.2018. u 21:15h | Objavljeno u Društvo

U Hrvatskom narodnom kazalištu, u Klubu Europa media, 20. ožujka održana je promocija knjige poznatog književnika Igora Mandića „Predsmrtni dnevnik“, a nakon toga projekcija dokumentarnog filma „Igor Mandić: nježno srce i sloboda lajanja“.

Promociju događanja vodio je moderator mr. Ernest Fischer, a o knjizi su govorili: gradonačelnik dr. Ivan Čehok, redateljica filma Helena Sablić Tomić, urednik knjige Drago Glamuzina, te sam autor.

U svom nadahnutom filozofskom osvrtu dr. Ivan Čehok ističe da je autor “Predsmrtnog dnevnika” pobijedio smrt tri puta misleći na 3. Izdanje promovirane knjige koja je ugodno iznenadila i samog izdavača. Ovu konstataciju potvrdio je i sam autor djela u svom govoru navodeći: “ova knjiga je za smrtnike jer sam htio umrijeti u “okvirima” statistike ( 76 – 78 godina ) kao što je umro primjerice dr. Tomislav Ladan”. Nije prošlo ni sedam dana od Svjetskog dana broja Π tj. 14.3 ( 3/14 ) a na taj dan umro je svjetski poznati fizičar Stephen Hawkig upravo u 76. godini života a tajna veza koja ga povezuje s Alberom Einsteinom je upravo broj π jer je Einstein rođen 14.3. također kao Hawking koji je 14.3 umro u 76. godini.

U svom vrlo nadahnutom govoru nenadmašan Igor Mandić sugerira pažljivom slušatelju “živi tako da svojim suradnicima bude dosadno kad umreš”. Svojim inspirativnim mislima zadivio je publiku iako je govorio o ozbiljnim temama koje se dotiću smrti aludirajući na razdoblje kad čovjek stari a zapravo se pretvara u dijete, pokušavajući se šaliti sa smrću odnosno upustiti u idiotski poduhvat “kako zaustaviti smrt koja te mimoišla ili slučajno prošla preko tebe” te kako uhvatiti besmrtni čas” pitanja su kojima se bavi autor. I sam se pita: “zašto sam živ, kad pišem besmrtni dnevnik”? Autoru ovih redaka nameće se zaključak da je Igor Mandić dao sve od sebe da ovo djelo učini više nego dobro što potvrđuje i ovo treće izdanje u tako kratkom vremenskom intervalu. Njegov nezaboravan govor, originalan nastup te intrigantan pristup vječnim temama prisutna publika nagradila je dugotrajnim aplauzom.

Na kraju je prikazan dokumentarni film “Igor Mandić, nježno srce i sloboda lajanja” o uglednom književniku, publicistu i kritičaru Igoru Mandiću. Film je rađen u koprodukciji kuće Oksimoron i Umjetničke akademije u Osijeku.

Redateljica filma je književnica i dekanica Umjetničke akademije u Osijeku prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić, kameru potpisuje Davor Šarić, a glazbu poznati varaždinski skladatelj Davor Bobić.
Promociju filma organizirali su: HNK u Varaždinu i Matica hrvatska Ogranak Varaždin uz potporu Grada Varaždina.