Program jubilarnih 50. Varaždinskih baroknih večeri: "Pokazat ćemo snagu i potencijal hrvatskih umjetnika" Foto: Ilustracija

Program jubilarnih 50. Varaždinskih baroknih večeri: "Pokazat ćemo snagu i potencijal hrvatskih umjetnika"

VV | 22.6.2020. u 08:01h | Objavljeno u Društvo

- Iako smo program ovogodišnjih, 50. Varaždinskih baroknih večeri planirali potpuno drugačije, s nizom uglednih inozemnih ansambala i umjetnika, zbog pandemije koronavirusa bili smo prisiljeni jubilarni program prilagoditi situaciji i mogućnostima. No, svako zlo za neko dobro, jer nam se pružila jedinstvena prigoda da na najbolji način pokažemo snagu i potencijal hrvatske kulture i umjetnosti - istaknuo je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri, nakon što je objavljen cjeloviti program festivala koji ove godine proslavlja 50. godišnjicu.

Programi ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri počet će u petak, 18. rujna, koncertom u varaždinskoj katedrali na kojem će nastupiti Varaždinski komorni orkestar, pod umjetničkim vodstvom violinistice Latice Honda Rosenberg.

- To će biti prvi nastup Varaždinskog komornog orkestra na otvorenju festivala, što mi je posebno drago, jer je to orkestar izuzetno visoke umjetničke razine, koji će najbolje pokazati snagu izvodilačke prakse varaždinskih glazbenika - rekao je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

U subotu, 19. rujna, festivalsku publiku očekuje novi atraktivni koncert na kojem će nastupiti studenti glazbenih akademija iz Zagreba, Splita, Osijeka i Pule, a u nedjelju, 20. rujna, u Županijskoj palači će nastupiti sopranistica Ivana Lazar uz pratnju Pavla Mašića, koji će svirati na pianoforteu iz varaždinskog muzeja. U katedrali će se u ponedjeljak, 21. rujna, prvi puta na Varaždinskim baroknim večerima predstaviti orguljaš Edmund Andler Borić, a u utorak će u katedrali, pod umjetničkim vodstvom violinista Sretena Krstića, nastupiti Zagrebački solisti, sa solisticom - mezzosopranisticom Renatom Pokupić. U srijedu, 23. rujna, u župnoj crkvi svetog Nikole koncert će održati Hrvatski barokni ansambl sa solisticom Laurom Vadjon, a u četvrtak, 24. rujna, u uršulinskoj crkvi koncert će održati - Camerata Garestin.

Nakon 11 godina na festivalu će ponovo nastupiti i Zbor Hrvatske radiotelevizije, koji će pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija izvoditi djela hrvatskog baroknog skladatelja Vinka Jelića. Koncertni program u subotu, 26. rujna, započet će koncertom violončelista Krešimira Lazara i čembalista Krešimira Hasa u Viteškoj dvorani dvorca Trakošćan, a toga će dana u varaždinskoj katedrali nastupiti Varaždinski komorni orkestar s kojim će svirati nagrađivani učenici Glazbene škole Varaždin. Program 50. Varaždinskih baroknih večeri završit će u nedjelju, 27. rujna, svečanom misom zahvalnicom na kojoj će pjevati katedralni zbor - Chorus Dominicalis, te večernjim koncertom koji će biti posvećen pokojnom maestru Vladimir Kranjčeviću, na kojem će nastupiti Hrvatski barokni ansambl i zbor Cantores Sancti Marci.

- Sretan sam da ćemo unatoč situaciji ove, jubilarne Varaždinske barokne večeri, na koje smo kao Varaždinci tako ponosni, odraditi na visokoj razini - istaknuo je Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

Uz koncertni program na ovogodišnjem festivalu bit će organiziran i znanstveni skup, svečana akademija, promocija festivalske monografije, ali i bogati popratni festivalski program.