Peto izdanje festivala: Predivno drugačiji Kliker festival od 28. rujna u Varaždinu Foto: Kliker Festival

Peto izdanje festivala: Predivno drugačiji Kliker festival od 28. rujna u Varaždinu

VV | 23.9.2020. u 18:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Sloboda izražavanja, inkluzivnost, odrastanje i neobične ljubavi samo su dio tema koje će kroz ples, pokret, učenje i igru obuhvatiti ovogodišnji, peti po redu i predivno drugačiji, Kliker festival u organizaciji umjetničke organizacije VRUM, a pod vodstvom Sanje Tropp Frühwald, plesačice i koreografkinje suvremenog plesa, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Naime, u Varaždinu će od 28. rujna do 04. listopada izvođači iz Hrvatske, Turske, Italije i Njemačke održati predstave, prezentacije, radionicu, umjetnički laboratorij i koncert koji će se baviti spomenutim, ali i mnogim drugim temama, a sve s ciljem približavanja suvremenog plesa djeci i mladima.

Ovogodišnji Kliker festival počinje umjetničkom rezidencijom pod vodstvom talijanske umjetnice Elde Gallo, a svakako treba spomenuti i njemačku koreografkinju Ceren Oran koja sa svojim međunarodnim autorskim timom sprema predstavu Predivno drugačiji te 2 POP UP predstave Leteće riječi. Za grand finale festivala zaslužni su Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle iz Leta 3, koji zadnji dan festivala spremaju ​ interaktivni tulum za djecu i odrasle ​Kišni razdraganci.

- Situacija u Hrvatskoj i svijetu utjecala je na organizaciju i oblik samog Kliker festivala koji će se održati s apsolutnim naglaskom na poštivanje svih preventivnih mjera i preporuka epidemiologa uzimajući u obzir, prije svega, sigurnost svih posjetitelja i izvođača - istakla je organizatorica Sanja Tropp Frühwald i dodala kako je ulaz na sve programe u sklopu Kliker festivala besplatan, no broj gledatelja i sudionika je ograničen, pa će ulaz na programe biti moguć 30 minuta prije početka, dok se svi zainteresirani za sudjelovanje u radionici mogu prijaviti preko maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.​.

kliker_2020_2.jpg

- Pokret je zdravlje i život, tijela i duha! Cilj Kliker festivala je stvoriti poseban kulturni i umjetnički prostor za djecu i mlade, ali i njihove odrasle, prostor u koje se mogu slobodno izražavati bez predrasude i straha, prostor koji nam je svima trenutno važniji i potrebniji nego ikad prije – dodala je Tropp Frühwald i pozvala sve velike i male da dođu na festival i sudjeluju u programima.

Programi će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu, dvorištu palače Sermage te u P4 centru za mlade i nezavisnu kulturu, a posebna POP UP predstava razveselit će učenike II. i V. osnovne škole Varaždin.

- Osnovna ideja festivala jest kroz zajedničku diskusiju pronaći moguće modele suradnje kazališta, lokalne zajednice i odgojno-obrazovnih institucija. Naš fokus stavljen je na izvedbenu umjetnost za djecu s ciljem sustavnog, organiziranog i umreženog promišljanja o samoj ponudi predstava koje se prikazuju djeci te povezivanju kazališta i odgojno-obrazovnih institucija. Ideja je da svi zajedno promišljamo o tome na koji način omogućiti djeci jedno od njihovih osnovnih prava, pravo na umjetnost, a posebice u vrijeme ograničenih uvjeta koje nam nameće ovo novo normalno vrijeme - istakla je Iva Nemec, stručna suradnica za diseminaciju programa festivala.

- Izuzetno nam je drago što sudjelujemo u Kliker festivalu, posebice jer se radi o programima i sadržajima koji inače nisu dostupni u Varaždinu - izjavio je programski direktor centra za mlade i nezavisnu kulturu P4, Nino Preložnjak i istaknuo kako postoji prostor za dugoročnu suradnju, dok je intendantica varaždinskog HNK Jasna Jakovljević dodala kako upravo program Kliker festivala predstavlja plesnu produkciju koja je, uz dramu i baroknu operu, sastavnica umjetničkog rada HNK Varaždin, kao nacionalnog kazališta.

5. Kliker festival se održava u suradnji s HNK Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, europskim projektom ConnectUp – The Life of the Others, P4 – varaždinskim centrom za mlade i nezavisnu kulturu te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zaklade "Kultura nova" i Austrijskog kulturnog foruma.

Sve posjetitelje i sudionike podsjećamo na smjernice i preporuke koje su na snazi i koje će se primjenjivati tijekom festivala, popratnih programa i radionica, te molimo da ih se pridržavaju u najvećoj mogućoj mjeri.

Program Kliker festivala je dostupan na​ ​ www.klikerfestival.com​.